Szalkai: Här är de nya maratonprogrammen

På lördag är det ett halvår kvar till 2010 års Stockholm Marathon, och på måndag den 7 december startar träningsprogrammen som finns här på marathon.se inför 2010 års lopp.
Jämfört med fjolårets upplaga av programmen har det inte skett några större förändringar, men en viss uppdatering har skett på alla dom 6 nivåer som finns att följa mot Stockholm Marathon.

Programcoach Anders Szalkai säger:
- Min träningsfilosofi för maraton med en mix av kvalitativ träning och lugna långpass har inte förändrats, därför sker heller inga större förändringar i programmen. Jag försöker dock varje år ta in feedback från löparna och genom det utveckla programmen ytterligare.
- I år blev det många programtekniska ändringar, genom att loppet går i juni och året har 53 tre veckor. Då blir det till att flytta runt passen lite. I samband med det har jag ändrat om några pass och veckoupplägg som jag funderat kring tidigare.

Här presenterar Anders träningsprogrammen inför Stockholm Marathon 2010:

Skärpta tidsspann
Löparna som tidigare följt programmen kanske märker mest att jag skärpt till tidsspannet något för alla nivåerna i princip. För att klara ”måltiden”, har jag fått feedback att man inte kunnat följa de långsammare riktfarterna för att klara sin tid.
Vidare har jag släppt lite på ”bara lugna långpass principen”, då alla program har fått fler medelhårda långpass (närmare eller i princip på maratontävlings fart för respektive mål) eller långpass med fartökning inlagt. Många har tyckt att långpassen varit lite för lugna, och att man sällan testat att verkligen springa långt i maratontävlingsfarten.

Grunden i alla programmen är fortfarande lugna långpass, men det ”tillåts” vid fler tillfällen lite högre fart. – Sen tror jag faktiskt fortfarande på att lugna långpass räcker väldigt långt, om man verkligen gör de kvalitetspass som programmen innehåller. Det kanske har framgått lite "för bra" att just långpasset är fokuspass, och jag tror att dom som förespråkar snabbare långpass alltid kanske inte riktigt kört den andra biten med bra kvalité som ingår och är en viktig ingrediens i mina program.

Snabbare stegring
Förutom skärpt tidsspann och fler lite snabbare långpass, har flera nivåer även fått något större total veckovolym under några veckor och långpassens totala längd har stegrats lite ”snabbare” så att man kommer upp något tidigare än förut på riktigt långa långpass. Längsta långpasset är flyttat så att det nu för alla nivåer infaller med knappt 4 veckor kvar till Stockholm Marathon.

Precis som tidigare inleds programmen med några uppstartsveckor för att alla ska ha chans att hänga med. Har man inte tränat så mycket själv under hösten ska man få en bra uppstart som inte avskräcker eller är så tuff att man får skador. – Men jag vet att många redan är bra igång, och då tycker jag man kör ”sitt eget” fram till årsskiftet och sen när programmen mer ”är ingång” hoppar man på. Som alltid vill jag passa på att upprepa att min förhoppning är att programmen ska ge inspiration till träning och en liten vägledning med en röd tråd fram mot maratonloppet.

Programmen är ”statiska” vilket innebär att dom tyvärr inte ändrar sig utifrån hur löparen känner sig, och hur löparens vardag ser ut. Därför är det viktigt att betona att programmen just ska ses som en guidning, där man själv måste göra vissa förändringar så att det passar den egna vardagen och även den individuella löpare man är.

Stort lycka till för er som vill testa programmen.
Vi ses vid Stockholm Marathon. Jag ska också dra igång min träning på måndag,
med vänliga hälsningar
Anders Szalkai