Sveriges nyaste mara i mål

Roger Andersson hade fått många förfrågningar om att arrangera ett nytt maratonlopp. Sagt och gjort satte han igång med arbetet att erbjuda de 4,2 milen. I lördags ägde den lyckosamma premiären rum.

Ett nytt maratonlopp såg dagens ljus under helgen. I järnvägsknuten Sala i Västmanland tyckte Roger Andersson att det var dags för ett lopp över de klassiska 42 195 meterna.
– Jag hade fått många förfrågningar om att starta ett maratonlopp. Det fanns ett behov, berättar Roger timmarna efter premiärloppet av Sala Silver Marathon. Silver kommer förstås efter den kända silvergruvan i Sala.

Loppet sprangs på en varvbana (4x10,5 km) med en rejäl stigning på 1,5 kilometer. Om man ville kunde man också nöja sig med att springa en kvartsmara över 10,5 km. Ösregnet dagen innan hade förbytts i ett mer normalt regn för de 84 löparna som tog sig i mål i maratonloppet. Kvartsmaran hade 63 fullföljande.

Snabbast av alla var Anders Karnfält, FK Studenterna, som noterades för 2.51.19. Inte illa av 48-årige Anders som började med löpning för tio år sedan och sedan dess gjort ett stort antal maratonlopp.
Det fanns några riktigt sega gentlemän med i första upplagan av Sala Silver Marathon. Lennart Skoog, Stenungsunds OK, firade i M 60-klassen när han gjorde sitt 650:e maratonlopp. Stig Söderström, Kvarnsvedens GoIF, i M 65 sprang sitt 23:e maratonlopp i år och har nu endast två maror kvar till den magiska 600:e maran.

Loppets pappa Roger Andersson kunde inte hålla sig utan sprang även själv loppet trots allt jobb både innan och efter de 4,2 milen. Med 3.32.03 vann han dessutom M 50-klassen.
– Mitt 125:e maratonlopp och ett av mina skönaste, säger Roger som hoppas att loppet får en fortsättning nästa år.
– Nu ska vi utvärdera det här. Men tongångarna bland löparna var övervägande positiva och vi i IFK Sala är duktiga på att arrangera. Trots att det är ett ganska litet lopp kunde vi mönstra 60-70 funktionärer. Det tycker jag är starkt, säger en nöjd Roger Andersson efter att ha fört Sveriges nyaste maratonlopp i mål.