Svenskt jubeli Holmenkollstafetten

Det blev svenska segrar i både herr- och damklassen i Holmenkollstafetten som är världens största stafettlöpning. I bedrövligt väder vann Malmö AI herrklassen för fjärde året i följd och Hässelby debuterade i tävlingen genom att ta hem damklassen.

Det var bara någon plusgrad, snöblandat regn och blåsigt i Oslo på söndagen. Vid Besserud som är banans högsta punkt hade det till och med fallit några centimeter snö.
I herrklassen var det en dramatisk kamp om segern. Hammarby och Hälle ledde före Göta efter nio sträckor. MAI var där fyra, distanserat med 15 sekunder. På de avslutande sträckorna plockade MAI sedan sakta men säkert in, och när slutmannen Magnus Hansson fick stafettpinnen var han bara ett par steg efter Hammarby och Hälle.
Magnus, som är svensk mästare i stafettlöpning 4x400 meter, var starkast på den 600 meter långa 15:e sträckan och nådde målet på Bislett två sekunder före Hälle och ytterligare två sekunder före Hammarby efter tidernas kanske jämnaste Holmenkollstafett.
Det var andra året i följd som Hälle var tvåa i tävlingen. Karlstad-Göta kom på fjärde plats, två sekunder före bästa norska klubb Ås.
- Kul att det blev en ny seger. Vi hade några reserver så vi visste att det kunde bli tufft. Nu gjorde Berne Forselius, Alexander Johansson och Magnus Hansson fina insatser på de tre sista sträckorna, kommenterar MAI:s ledare Lasse Jonsson.

I DAMKLASSEN tog Hässelby en säker seger. Laget låg med i täten under de fem första sträckorna, sedan skaffade Marie Söderström-Lundberg klubben en en klar ledning på den mycket krävande sjätte sträckan som 1780 m lång och har en stigning på 110 m.
Ulrica Orre ökade sedan försprånget genom tuff utförslöpning på sträcka sju. Ledningen var då drygt 40 sekunder, och Hässelby kunde sedan behålla tätplatsen, Det var första gången ett svenskt lag vann damklassen i Holmenkollstafetten.
- Vi visste att vi har flera starka kort, men idag var det våra mindre kända löpare som gladde. Kul se att löpare som Frida Skarin, Susanne Johansson, Annicka Skarin, Florence Engström och Helena Sundh gjorde så starka insatser, tycker Hässelbys lagledare Anders Olsson.
Oslo-klubben Vidar var tvåa, 26 sekunder efter Hässelby. Hälle, som ledde efter fyra sträckor, var näst bästa svenska lag på nionde plats.
De två senaste årens vinnarlag Fana kom på tredje plats. Drygt 1 300 lag med totalt c:a 20 000 löpare deltog i klassiska Holmenkollstafetten.

Resultat: Holmenkollstafetten, 15 sträckor på totalt 17 650 meter: