Svensk trippel i Reykjavik

I skymundan för OS avgjordes två nordiska maror på lördagen. I Reykjvavik blev den en svensk trippel. Bröderna Höiom, framgångsrika i London i våras, delade prispallen med comebackande Anders Szalkai.

Det blev inget OS för länge skadedrabbade Anders Szalkai, men han smög in en comeback under olympiaden fastän det skedde på Island. Spårvägslöparen tog täten direkt och fick med sig bröderna Höiom. Storebror Runar lider av rejäla knäproblem och släppte ganska snart. Lillebror Måns, som bara löptränat i drygt ett och ett halvt år, hängde med lite längre, men miste också kontakten.
Det var först efter 23 kilometer, just när Måns Höiom hade en shackringsperiod, som han återfick Anders Szalkai i sikte.
– Han var bara 100 meter före och det gav mig krafter, berättar Måns, som fyra kilometer senare var ikapp.
– Jag gick upp och drog direkt och han hängde på.
Ett par, tre kilometer senare blev Måns ensam och trots att han hade chans att slå sitt personliga rekord (2.25.42), som han satte i London i våras, tog han det relativt lugnt.
– Jag ville inte trycka på hårt, även om jag insåg att jag låg på pers-nivå,. Det här är bara en skoj-bana, har inte lättat på träningen för den.
Måns skar mållinjen på 2.26.32, ungefär sju minuter före Anders Szalkai och ytterligare tre minuter före brorsan, som liksom Måns har planerat att springa fort på en ännu obestämd oktober-mara – förutsatt att knät håller.