Svensk brödralycka i London

Kenyaner vann både herrklassen och damklassen i London Marthon på söndagen men snabbaste brödraparet i loppet var svenskt. Runar och Måns Höjom putsade sina personliga rekord, 2.18.52 respektive 2.25.42 och blev 29:a och 59:a totalt.

Runar Höjom har tillhört den svenska maratoneliten i många år och under det senaste året har lillebror Måns också börjat satsa på maraton. Runar har lagt upp träningsprogrammet och under det senaste halvåret har siktet varit inställt på London Marathon.
- Jag vet inte om det var perfekta förhållanden, lite väl kallt kanske. Åtta grader vid starten. Jag sprang med vantar och mössa första milen, berättar Måns Höjom.
Nu blev det ordentliga personliga rekord. Runar putsade sitt med 1.08 ner till 2.18.52 och Måns tog hela 4.40 på sin tidigare bästanotering ner till 2.25.42.
- Mitt mål är att bli bäst i familjen, säger Måns.
- Fast det kommer att bli svårt, och är inte möjligt i år.
Runar kommer att fajtas om guldet i SM som avgörs i samband med Stockholm Marathon den 5 juni. Även Måns satsar på Stockholm, för det finns ett delmål innan det stora målet att slå brorsan.
- Ja, jag skulle gärna vilja ta klubbrekordet i FK Studenterna. Jag var en minut ifrån det idag. Det känns i alla fall inte omöjligt.
Bröderna Höjom blev bästa svenskar i London Marathon. Fredrik Svanfeldt gick ut hårt men tröttnade på andra halvan och fick nöja sig med 2.27.42 till slut.

Kenyanen Evans Rutto vann herrklasen på 2.06.18 och hans landsmannina Margaret Okayo vann damklassen på 2.22.35.
Totalt fullföljde 33000 löpare det 24:e London Marathon. För löparna längre ner i fältet blev det ett ovanligt tufft lopp i det blåsiga och regniga vädret.