Svårt rubba favoriterna i halvmaraton-SM

Abraham Adhanom har vunnit i stort sett allt han ställt upp i sedan i höstas. Här en stilstudie från Hässelbyloppet.

Isabellah Andersson är (som vanligt) stor favorit till guldet när SM i halvmaraton avgörs i Kungsholmen runt i Stockholm. Men även i herrklassen finns det en storfavorit med absoluta världselitmeriter.

Den 37-årige Eritreanen Abraham Adhanom har vid tre tillfällen placerat sig bland de 20 främsta på VM i halvmaraton eller terränglöpning, långt före alla européer. Han bor sedan något år i Eskilstuna. I höstas kunde han för första gången tävla i de svenska mästerskapen och vann direkt de två titlarna som stod på spel i terräng, hemma i Eskilstuna. Genom att vinna SM-Milen i Malmö i april är han obesegrad på tre SM-starter.

De löpare som var närmast bakom Abraham i Malmö ställer också upp på Kungsholmen, Johan Larsson, Strömstad, och Abrahams landsman också från Eskilstuna, Nasir Dawoud.

Isabellah Andersson, Hässelby SK, vann sitt 26:e SM-guld för knappt tre veckor sedan när segrade på SM-Milen i Malmö. Isabellah har fem SM-titlar i halvmaraton 2009-13 medan hon i höstas hamnade utanför pallen. Formen är tveklöst god igen. I slutet på mars var hon bara en minut från sitt svenska rekord när hon sprang i Berlin.

Totalt är det närmare 4500 löpare anmälda till lördagens halvmaraton och 10 kilometer runt Kungsholmen. Start och mål är i Rålambshovsparken.