Svårt kval för Musse på söndag

Svensk löpnings världsstjärna har laddat i flera månader för VM i Berlin. På söndag (SVT kl 11.00) är det kval på 3000 meter hinder för Mustafa Mohamed. Men de sista veckorna har det mesta gått fel för Musse.

Först fick han tre rejäla rivsår på baksidan av låret av en spiksko i DN Galan. Sedan slog en förkylning till dagen efter "hemresan" till S:t Moritz där Musse tillbringat större delen av sommaren. Han har bott kvar i lägenheten i S:t Moritz medan de flesta i den svenska VM-truppen laddar i österrikiska Feldkirch.

På knappt 1 800 meters höjd i de schweiziska Alperna skulle VM-formen komma. Men efter DN galan var det drygt en vecka utan träning och det var först i söndags som Musse kunde börja träna igen:
- Det går väldigt tungt. Tyvärr tappar man jättemycket, säger han till TT

Försöksloppet på 3 000 meter hinder vid friidrotts-VM i Berlin avgörs på söndag. Frågan är hur mycket han tappat på de senaste två veckornas motgångar.
- Det är väldigt svårt att behålla uthålligheten, så tyvärr tappar en långlöpare mycket på en vecka, förklarar tränaren Ulf Friberg.
- "Musse" är också en löpare som måste träna för att vara bra, han kan inte vila sig i form som en sprinter kanske kan göra.

Efter genombrottet vid OS i Athen 2004 har Musse varit i final på specialdistansen 3000 meter hinder i alla stora mästerskap:
13:e plats i OS 2004 i Aten.
10:e plats i VM i 2005
4:e plats i EM 2006
4:e plats i VM i 2007
10:e plats i OS 2008 i Peking.

Trots att han nu tappat oerhört dyrbar mark mot konkurrenterna finns ändå längtan till mästerskapet i Berlin.
- Nja... jo, jag ser faktiskt fram emot det, säger Mohamed efter en stunds tvekan.
- Jag gillar ju utmaningar och nu blir det ju verkligen en utmaning.