Stormigt i Visby på halvmaraton-lördagen

Det blåste ordentligt i Visby i lördagens halvmaraton. Herrtrean Hjalmar Sköldefors och damettan hjälptes åt att ta vinden hela vägen i mål

Lördagen 22 april var en stor dag för halvmaratonlöpningen. Sex olika lopp runtom i Sverige. Flest i Stockholm när 1614 tjejer sprang Women's Health Halvmarathon och där VM-kvalificerade Lisa Ring gjorde ett nytt storlopp med seger på 1.17.35. Blåsigast var det i Visby där vinden inte bara ven kring löparnas ben utan där även arrangören hamnade i blåsväder sedan ledande Hanna Lindholm sprungit fel och tvingats bryta.

– Javisst är det skandal, sådant här ska inte få hända, säger Conny Bohlin i arrangören Nordic Sport Event som hade gett i uppdrag till klubben P18 IK att ordna loppet.
Fajten mellan loppets stora stjärnor, Huddinges Hanna Lindholm och Hässelbys Charlotte Karlsson hade annars kunnat ge riktig bra tider.
Charlotte och Hanna har inte mötts sedan de båda sprang EM i marathon 2014. För Hanna som fått de senaste två säsongerna förstörda av skadeproblem har 2017 börjat bättre.
Direkt i starten vid Almedalen seglade Hanna iväg:
– Ja, det kändes så lätt trots att vi hade 17.40 på första fem kilometerna, säger Hanna, jag kände verkligen att det flöt på bra.

Men efter vändningen vid Snäck missade Hanna att banan vek av tvärt in på en gångväg. Även Thomas Ängshammar från Roma IF missade uppfarten och fortsatte raka vägen in mot Visby.
– När vi helt plötsligt såg en löpare komma parallellt med vår väg förstod vi att något var fel, berättar Thomas.
Vid vändningen på varvbanan valde därför Hanna och Thomas att bryta för att inte riskera att bli diskade.
– Jag har satsat på det här loppet, tagit helgen för att åka hit, resa och hotell …jag är jättebesviken, sade Hanna Lindholm.

Nu kunde istället Charlotte Karlsson knipa de 5000 kronorna i prispengar för segern, men även Charlotte var nära att springa bort sig.
– Hanna var så långt före att jag inte såg henne, men jag tror att det var vid samma ställe som jag också sprang fel några meter innan någon ropade åt mig.

I den friska vårvinden som blåste tvärs bansträckningen vann Charlotte på 1.20.36. Och det gick att springa riktigt snabbt på den flacka banan även i år. Hemmalöparen Fred Grönwall, Roma IF, som alltmer närmar sig Sverigeliten, förbättrade sitt personbästa till 1.08.57 efter att ha fått hjälp med farthållningen första varvet av klubbkompisen Daniel Antonsson. Andra halvan sololöpte Fred liksom i höstas då han vann Växjö Marathon på 2.29.36.
Totalt deltog närmare 200 löpare i de olika loppen som ingår i Nordic Classic Running.

Alla resultat Nordic Classic Running
Alla resultat
Women's Health Halvmarathon

Roma IFs Fred Grönwall och klubbkompisen Daniel Antonsson växeldrog första halvan av loppet.
Hanna Lindholm och Thomas Ängshammar insåg efter någon kilometer att de sprungit fel, men då var det sent att vända.

I nystartade Höganäs Halvmarathon räknade arrangören in 479 löpare i mål på Köpmansgatan. Snabbast var Jönköpingslöparen Tony Hatefnejad som med segertiden 1.14.51 var nästan fem minuter före tvåan. I damklassen räckte 1.29.03 till seger för Caroline Carlander.

Sveriges äldsta lopp Kungsbackaloppet, världens äldsta årligen arrangerade lopp, ordnades i år för 120:e gången. Mölndal AIKs Jonathan Weichbrodt klarade att solo springa under 1.10 på varvbanan. Kungsbackaloppet är numera ett varvlopp där det går att springa ett, två eller halvmaran på tre varv. Närmare 500 löpare sprang i de olika klasserna.

Nya ATEA Mälarmarathon i Västerås samlade 168 löpare på maratondistansen och 541 löpare på halva distansen. Eskilstuna Friidrotts Nassir Dawoud vann herrklasen på 1.10.49 medan 1.30.39 gav seger i damklasen till Christina Greis Dahlberg. Patrik Brants vann helmaran på 2.38.06 och Tjalves Frida Södermark damklassen på 3.02.53.