Stormande start på Team Stockholm Marathon

Trots att hösten svepte in över Stockholm under söndagen med busiga vindar och regn i luften fylldes Stadion och Norra Djurgården av flera hundra löpare - ett team med gemensamt mål sju månader bort: Stockholm Marathon.

Det var upptakten för Team Stockholm Marathon som samlade fler deltagare än vad någon löpartävling i huvudstaden kommer att göra under resten av året. Nästan 700 löpare har anmält sig till gruppträningen som kommer att pågå de närmaste 31 veckorna fram till Stockholm Marathon och majoriteten utav dem tog tillfället i akt att tjuvstarta redan nu fastän Anders Szalkais program har sin egentliga start i början på december, ett halvår före loppet.

Väderprognosen hade utlovat en stormande inledning, men vindarna var bara lite lekfulla med de åtta grupper som ringlade ut ur Stadion i farter som täckte hela förhoppningsspektrat från tre till fem timmars maratonlöpning. Men idag var det bara några få kilometers joggning som stod på premiärprogrammet.

– Det gick lugnare än på de pass som jag har kört med Friskis & Svettis sa Isabelle Westin efter den lugna upptakten med Teamet.
Isabelle debuterade på halvmaran i september och fick blodad tand. Hon anmälde sig till Team Stockholm Marathon som en av de yngsta deltagarna, 18 år.
Hon sprang med gruppen som siktar på att göra maran på 3.45, men funderade på att växla till 3.30-gruppen.
Byte av grupper är något som många kommer att få göra de första veckorna då det kan vara väldigt svårt att avgöra sin kapacitet som debutant. Men Isabelle som springer fyra gånger i veckan och har ett förflutet i juniorleden i Spårvägens Fridrottsklubb är på så vis mer erfaren än andra tonåringar som ger sig på maratonsträckan.

Men inte lika bevandrad som Michael Manske, som sprungit Stockholm Marathon tre gånger och nu prövade att hänga på 3:15-gruppen, en tid som är över en halvtimme snabbare än vad han har gjort förut.
– Det var jätteskönt. Gruppen höll ihop, berättar Michael efter passet.
Han lockades in i Teamet av sin syster som var med under det första året.
– Vi får se om det blir den eller 3.30. Jag har mest kört i må-bra-tempo. Nu vill jag utvecklas med backar och intervallöpning.

Och det är just de eftertraktade programpunkterna som erbjuds de närmaste veckorna. Löpskolning, fartlek, snabbdistans, backlöpning och intervaller är träningsrubrikerna på de fem veckor som föregår starten för Szalkais halvårslånga maratonprogram.
Det ser även Helena Reinikainen fram emot. I våras gjorde hon sitt snabbaste lopp i det nionde försöket, allt efter att ha hängt med på premiäråret med gruppträning.
– Jag fick mycket hjälp av Teamet ifjol, framhåller hon.
– Jag tog det mycket lugnare på träningarna och hade koll på tempot. Förut tävlade jag för mycket för mig själv. Jag disponerade krafterna mycket bättre under loppet.
Utöver förmågan att hushålla med krafterna pekar Helena på det nya sättet att springa.
– Jag får proffshjälp! Det blir lättare att springa, rent tekniskt. Nu vet jag vad intervaller är.

Det var en trevlig nyhet som lärdes ut under Team Stockholm Marathons lägerveckor i Portugal. Till våren ges chansen även på hemmaplan då kvalitetsträning introduceras på torsdagarna med start i mitten på april. Då kan Helena hålla disciplinen uppe att följa Szalkais minutiösa program inte bara på helgernas långpass.
– Jag slarvade lite med det under resten av veckan, säger hon med en blick som avslöjar att det inte kommer att upprepas.