Så genomfördes Sveriges största skotest

Under två månader har över hundra löpare testat årets löparskor. Resultatet presenteras nu av Marathon.se i årets stora skotest som omfattar 82 olika modelller

Det är nionde året som Tommie Nordh, på uppdrag av Internetsidan Marathon.se genomfört landets ledande test av löparskor. Här testas enbart skor som säljs i Sverige under svenska förhållanden.
Detta skotest publicerades tidigare av den numera nedlagda löpartidningen Jogging. Sedan 1998 är det Marathon.se som tagit över testet.

Under februari och mars har 105 testlöpare provat årets skomodeller. Så många löpare har aldrig tidigare medverkat i skotestet. Flera av dem har testat mer än en modell.
Varje sko har provsprungits av minst fyra löpare i minst tio mil på alla typer av underlag; asfalt, grusvägar, skogsterräng samt snö och is.
Vissa testlöpare har hunnit med att springa 60?70 mil i skon under testperioden.
Alla typer av löpare har varit med i testet, allt från motionärer till elitlöpare. Skoexperten Tommie Nordh, som själv är gammal landslagslöpare, har hjälpt testlöparna att hitta en sko som passar just den löparens fotisättning.

Kommentaren om varje sko i detta test stet är baserad dels på löparnas omdömen, dels på Tommie Nordhs egen bedömning.

För första gången ingår Ecco i skotestet. Ecco, som är mest känt för
sina promenadskor, introducerar i år löparskor i Sverige.
Det amerikanska märket Etonic ingår i testet för första gången på över
tio år. Märket har länge varit borta från den svenska marknaden, men
marknadsförs nu åter i landet.
Totalt ingår tio skomärken i testet vilket är fler än något år tidigare.

En nyhet i år är att terrängskor för första gången ingår i testet. Totalt har Marathon.se testat tre dam- och tre herrmodeller av terrängskor. Intresset för denna typ av sko, som passar på blandade underlag, har ökat under senare år eftersom det svenska klimatet och den svenska naturen inbjuder till träning på olika underlag. det handlar ofta om löpning på gator och vägar under vinterhalvåret och om löpning på skogsstigar och löparspår i terrängen under sommarhalvåret. Alla skoföretag har numer terrängskor.

I skotestet presenteras de olika skorna ? 42 herrmodeller och 40 dammodeller ? var för sig med bild, grundläggande fakta samt ett omdöme. Skorna presenteras i bokstavsordning. När det gäller vikten så är det för herrmodellerna vikten för storlek US 9 som av givits och för dammodellerna vikten för storlek US 7.
Priset är skoföretagens rekommenderade försäljningspris. Som avslutning finns de bästa skorna i olika kategorier angivna. Också här är skorna presenterade i bokstavsordning.

Mer om Sveriges största skotest 2004