Äntligen lyssnar skoföretagen på löparna

<li>Slut på de extrema experimenten. <li>Priserna ligger stilla. <li>Populära modeller behålls på marknaden. <li>Hållbarheten i ovandelen har förbättras.
<br>Det är några av slutsatserna som testchefen Tommie Nordh drar efter årets stora skotest.

- Skorna är över lag mer påkostade när det gäller materialet på ovandelen än tidigare, summerar Tommie Nordh, som är butikschef för Löplabbets butik på Kungsgatan i Stockholm.
- Förr har ofta ovandelen, och inte sulan, avgjort en skos livslängd. Ovandelen har spruckit för lätt. Nu har hållbarheten förbättrats genom att skoföretagen valt bättre material och blivit mer noggranna vid tillverkningen av skon.
Trots att skorna förbättrats har priserna överlag inte höjts sedan i fjol, troligen beroende på den låga dollarkursen.
Alla skomärken har modeller i prisläget 400 kr och uppåt. I skotestet som Marathon.se presenterar ingår de mer påkostade modellerna som också är de bästa modellerna.
Skorna är överlag välgjorda och har god hållbarhet. detta märks bland annat på att det är färre reklamationer än tidigare.
- För några år sedan experimenterade flera företag och kom med helt nya
modeller varje säsong. Nu verkar de olika skoföretagen ha hittat en egen
linje, och det är inga stora förändringar.
- De förändringar som gjorts sedan i fjol är ofta så små att de inte syns på skon. Trots detta innebär förändringen en kvalitetshöjning.
- Enda synbara skillnaden mot i fjol kan vara att skon fått ny färg.
- För löparna är det positivt att skoföretagen nu behåller de mest populära modellerna i ett par år. Tidigare har löpare ofta blivit frustrerade när de upptäckt att deras favoritsko inte längre säljs i
Sverige.

Mer om Sveriges största skotest 2004