Stilenligt test av 1912 års OS-bana

Det var fler löpare, färre åskådare och nästan lika varmt som för 98 år sedan när drygt 250 löpare testade den första halvan av 1912 års olympiska maratonbana.

Efter hettan de senaste dagarna kändes 27 plusgrader nästan behagligt när deltagarna onsdagens Provlöpning samlades på Stockholms Stadion strax före klockan 18.
Efter välkomstord av Anders Szalkai – Sveriges senaste representant i ett olympiskt maratonlopp – gav löparna sig i väg mot Sollentuna kyrka två mil norr om Stockholm.

En av deltagarna var stilenligt klädd enligt 1912 års modell med bomullströja, bomullsbyxor och en näsduk, med knutar i hörnen, som skydd mot solen. Peter Nilsson från Stockholm hade t.o.m. tillverkat en nummerlapp med det typsnitt som användes på nummerlapparna vid OS 1912.
Han sprang nu stolt med startnummer 613 – samma nummer som sydafrikanen Kenneth McArthur bar när han under stort jubel sprang i mål som vinnare i OS-maran för exakt 98 år sedan.
– Ett tag tänkte jag ta Sigge Jacobssons startnummer, men det gick ju inte så bra för honom, förklarade Peter.
Dagens löpare är vana vid kläder i funktionsmaterial, därför kändes det ovant med bomullskläder i värmen:
– Kunde dom springa i bomull 1912 så kan jag också göra det, men man blir väldigt blöt i det här vädret.

Lördagen den 14 juli 2012 – på dagen 100 år efter OS-maran – avgörs Jubileumsmarathon Stockholm 1912 – 2012 på 1912 års OS-bana. Peter Nilsson planerar att springa den tävlingen:
– Absolut. Det loppet är ett måste 2012.
Han har dock en sak att ordna inför Jubileumsmaran: Löparskor av 1912 års modell:
– Vilken typ av sula dom hade, undrade han.

Mikael Forsström från Haninge var en annan löpare som nu testade första halvan av 1912 års OS-mara och av 2012 års jubileumsmara. Även han hade tillverkat en tidstypisk nummerlapp. Mikael sprang med nummer 615 för att visa att han var en av ledarna för gruppen som höll tempot 6.15 per kilometer.
– Jag är amatörmässigt intresserad av idrottshistoria, så jag tycker att det ska bli jättekul med Jubileumsmarathon, berättade Mikael.

Marthe Helene Kristiansen från Stockholm var en av nära hundra kvinnor som deltog i Provlöpningen:
– Banan är lite kuperad, men jag tycker inte att det är negativt, konstaterade hon.
Marthe Helene tränar med Team Stockholm Marathon och gjorde sin maratondebut i Stockholm för en dryg månad sedan.
- Det är jätteroligt med maratonlöpning, så jag fortsätter med det. Och jag springer absolut Jubileumsmarathon.

Banan mellan Stockholms Stadion och Sollentuna kyrka är kuperad, men Andreas Tronsén från Västerås, tyckte inte att det var så farligt:
– Inte så mycket värre än i Stockholm Marathon, konstaterade han.
Andreas fick upp ögonen för Jubileumsmarathon för drygt ett år sedan när han läste nyheterna på Marathon.se.
– Det är once in a lifetime, så det är klart jag ska springa 2012.

Den 14 juli 2011 öppnar anmälan för Jubileumsmarathon Stockholm 1912 – 2012. 6 200 löpare har redan gjort en intresseanmälan till detta historiska lopp.