STHLM Apocalypse – 8 km löpning mot säkerhet

Christoffer van Woensel och Sara Larsson sprang loppet. Christoffer klarade sig med livlinor kvar, men det gjorde inte Sara.

8 kilometer, 8 zombieinfesterade områden, 3 livlinor – det var förutsättningarna under gårdagens STHLM Apocalypse där målet för löparna var att ta sig till safezone med minst en livlina kvar.

Avslutningen på årets STHLM Challenge – en serie om fyra Stockholmslopp med olika utmaningar – bjöd på en hårresande löptur från Kaknäsparken till Hjorthagen. På vägen sprang löparna bland annat igenom ett fältsjukhus, en lekpark, ett bilvrak och ett ”after death party”. På varje station blev deltagarna jagade av zombies som försökte stjäla deras livlinor – röda band som var fästa i midjan. 

Nervositet

Innan loppet var det nervös stämning vid starten i Kaknäsparken. Det pratades om vad som väntade och olika scenarion diskuterades. Startgrupp efter startgrupp fördes in i ett tält och efter att löparna fått ta del av instruktioner därinne startade loppet. Redan efter 20 meter stötte de på den första zombien.

– Jag var nära på att vända om när jag klev av tunnelbanan. Så nervös är jag, skrattade Anna Svensson som sprang loppet tillsammans med sin man och deras 13-åriga dotter. 
– Som tur är övertygade min dotter mig att springa. Vågar hon så måste ju jag våga och dessutom är det härligt att alla människor pratar med varandra här i starten. Det känns som om alla är lika pirriga och att stämningen är på topp, sa Anna och kramade om dottern Lina.

Strategi

Många löpare valde att gruppera sig och springa så tätt tillsammans som möjligt genom de zombieinfesterade områdena för att förvirra zombiesarna, medan andra valde att köra sitt eget race. 

–  Tävlingsmänniska som jag är så gick jag in med inställningen att jag skulle gå i mål med tre liv kvar, men jag såg gärna att min löparkompis Christoffer skulle bli av med sina. Det blev tvärtom. Min strategi som bestod av att skratta och sprattla så snart en zombie kom fungerade visst inte så bra, skrattade Sara Larsson som sprang loppet tillsammans med sin vän Christoffer van Woensel.

Läskigast

Gällande vilken zombiestation som var läskigast går åsikterna isär. Vissa löpare hävdar att den första var läskigast eftersom det då fortfarande var helt ovisst vad som väntade. Andra tyckte att karantän-stationen var värst. 

– Det var så rökigt och mörkt där tyckte  Peter Jonsson som sprang loppet ensam, men som hittade en grupp att springa med. 
– Det var tack vare dem som jag tog mig levande i mål.

Sara Larsson tyckte däremot att fältsjukhuset var absolut värst.

– Läskigast var nog där man skulle in i det vita tältet och ta sig förbi. Uuuuuh sa hon med en rysning.

Säkerhet

Efter åtta kilometer och lika många zombiestationer var löparna äntligen i safezone, men precis när de hunnit pusta ut såg de att målgången bestod av två tält; ett för friska löpare d.v.s. de med minst en livlina kvar, och ett för kontaminerade löpare d.v.s. de som blivit av med samtliga livlinor. 

– Fasen, jag trodde ju att jag hade klarat mig ändå, trots att jag var utan livlinor sa Jenny Fransson.
– Men så skickades jag in i tältet där döden väntade, skrattade hon vidare.
– Tur att jag får vara med på After Run ändå!

 

STHLM Apocalypse var den fjärde och sista delen i STHLM Challenge 2019 som består av loppen STHLM Trail Run, STHLM 10, STHLM Urban Trail och STHLM X. STHLM X bjuder på olika upplevelser varje år och 2019 var det STHLM Apocalypse. Årets STHLM Challange drog totalt ca 14 000 deltagare, i STHLM Apocalypse startade 3 8000 löpare och totalt 1 600 löpare var anmälda till alla fyra Challengeloppen.