Stämningen lockar stjärnor till Globen

– Publiken kommer närmare och det blir en fantasisk stämning inomhus.
Löptränaren Kent Claesson har några av sina häftigaste löparminnen från Globen.
Torsdag 21 februari är det friidrott i världsklass i XL-galan igen och om några veckor avgörs inomhus-EM i friidrott i Göteborg.
Se inslaget från Spring! här ovan som försöker förklara varför löpning inomhus är så spännande.

I inslaget från Spring! avsnitt 1 2012 får vi även träffa de svenska världsstjärnorna Moa Hjelmer och Johan Wissman. Inför 2013 års gala i Globen är Johan entusiastisk.
– XL-galan är en av de roligaste tävlingarna jag vet och jag har ju vunnit där tre gånger, säger Johan Wissman. Arenan är en av de coolaste som jag tävlat i och stämningen är bland de bästa i världen. Det är klart att det är roligt att tävla på hemmaplan, men jag vet att även de utländska friidrottare som kommer hit tycker att det är något speciellt.

En annan som gillar löpning inomhus är Kent Claesson. Kent är numera verksam som löptränare, både i Spårvägens FK och i landslaget. Han avslutade sin karriär som maratonlöpare men har sina kanske finaste meriter inomhus. Han har fortfarande svenska rekordet på 3000 meter inomhus med 7.48,44.
– Ett pass som gjorde mig bra på just 3000 meter var tolv gånger 400 meter med kort vila - inte vila mer än 60 sekunder, berättar Kent Claesson i inslaget.

I nätupplagan av Friidrottaren (www.friidrottaren.se) berättar Kent om sitt livs lopp.
Det var i Karlsruhe och Haile Gebrselassie satsade på världsrekord. Allas blickar låg på etiopiern och han vann överlägset men Kent låg hela tiden med i klungan en bit bakom.
– Jag hade 2.32 på första kilometern och 2.39 på den andra. När Haile passerat målet för näst sista gången ställde sig en kameraman mitt i banan för att ta vara redo inför målgången. Jag skrek på honom och han flyttade sig i sista stund men jag fick hoppa över sladden för att inte falla, säger Kent.
Haile missade rekordet men det gjorde inte Kent som spurtade i mål som tvåa efter en slutkilometer på 2.37.
– En fantastiskt härlig känsla som bland annat yttrade sig i några glädjeskrik under nerjoggen i industriområdet utanför hallen!