Sol, mjölksyra och massor med kärlek på Tjurruset

Skotapparträsket, Långa diket, Djävulsbacken och Vassen är bara några av de tuffa prövningar som mötte deltagarna på Tjurruset och Kalvruset i Stockholm. Det här är loppet där en hjälpande hand verkligen kan behövas.

Årets Tjurruset gick nog på den vackraste platsen i loppets historia – precis intill Rosersbergs slott. Det eleganta slottet med sin välskötta park blev en skön kontrast till de leriga deltagarna som under dagen korsade mållinjen.

Först ut var alla barn och ungdomar mellan 5 och 15 år. Nyheten, Minsta Kalvruset, för barn under fem år vann nog priset för dagens sötaste. Vid 11.30 gick sedan första starten för Tjurruset 5 kilometer med Marcus Brandt från IF Mantra Sport som vinnare på grymma 31: 05.

– Jag tävlar mest  Iron Man men har varit skadad och inte tränat på 3 månader. Det var ju superkul det här. Jag tyckte att banan kändes ganska lätt i början, det gick att springa på bra, sa Marcus efter det att han blivit lite omplåstrad av en sjukvårdare.

Kompisar och kärlekspar
Det var någon som kallade Tjurruset för världens vänligaste lopp – och det ligger nog mycket i det. Här finns många hjälpande händer bland deltagarna i branta backar och djupa kärr. Och så många kompisar, syskon och par som springer över mållinjen hand i hand ser man inte på något annat lopp.

– Det var de jobbigaste 5 kilometer jag sprungit, men jag skrattade mig igenom dem. Nästa år tar jag 10:an sa Isa Galvan, reporter på Sverige Springer som tog sig an Tjurruset tillsammans med sin syster och 2 vänner. Missa inte hennes reportage på Sverigespringer.se.

Årets härligaste par var nog ändå Kristian Roos och Unn Rasmussen som sprang hand i hand mot målet och kullerbyttade sig över mållinjen.

– Vi firar vår 9-årsdag idag. Tjurruset är en tradition för oss, vi firar alltid vår årsdag genom att springa Tjurruset. Nu fortsätter vi firandet hemma framför brasan med en god öl.

Vad tyckte ni om banan?
– Den var lite ojämn, ganska snäll i början och rejält tuff mot slutet. Vi gillar det oväntade, när man plötsligt måste ner i djupt vatten, eller när gyttjan suger tag i en. Sista kilometern sög verkligen i benen.

En som det gick riktigt bra för under dagens 10 km var Sofia Törnqvist från Ida & Sofia IK. Hon sprang sitt allra första Tjurruset och blev bästa dam i mål på tiden 56:52. Hon låg länge som andra dam – men sen hände sånt som bara kan hända på Tjurruset:

– Hon som låg framför mig i princip hela vägen, hon fick det tufft i Sörjan (en av prövningarna sista kilometern, reds anm). När jag sprang om henne satt hon fast. Sen sprang jag allt jag kunde så att hon inte skulle komma ifatt, skrattade en nöjd Sofia som dagen till ära hade lera till och med på tänderna. Precis som det ska vara!

 

Cirka 4500 deltagare var anmälda till Tjurruset i Stockholm och 2000 till Kalvruset.