Snabba tider på Lidingö

Segrare på 15 km: Adhanom Abra och Kristine Eikrem Engeset.

Lidingöloppet avgörs i år på snabba, fasta banor. Rekorden tangerades redan i de första juniorklasserna och Adhanom Abraha var överlägsen över 15 kilometer.

Eskilstunas Abraha stack ifrån konkurrenterna vid Hustegaholm, knappt halvvägs in i loppet och drygade ut till en seger med en minut till etiopiern Masresha Bisetegn, som spurtade ner David Nilsson. Adhanoms segertid på 46:07 är bland det kvickaste som har sprungits på 15-sträckan, som drogs om ifjol och är längre än när Betasfa Ayele vann loppet för två år sen. På 45:43
– Det kändes lätt idag intygade Abraha, som är i storform och äntligen vann efter tre raka andraplatser.
– Jag var stark men seg, kommenterade David Nilsson, som tyckte att han var för strategisk mot slutet.
Damklassen vanns av norska Kristine Eikrem Engeset, en gång i tiden tvåa på Junior-EM i hinder, som drog ifrån etiopiskan Agidew på slutet till seger på 55:04 med Lisa Ring som bästa svenska, fyra på 57:51.

En timme tidigare kunde man skåda några av de stora framtidslöftena i svensk löpning. 18-årige Yassin Abdi var med 32:13, tre sekunder före 17-årige Omar Nuur, IFK Växjö, som tangerade Napoleon Solomons åldersrekord på sista milen.
– Jag var med Yassin, men jag var tvungen att stanna i en backe för jag hade håll, berättade Omar med handen fortfarande runtom den krampande sidan.