Skön start för Bellmanstafetten

Dags för växling i Bellmanstafetten. Över 3 500 lag med nära 18 000 löpare deltar i landets största stafettlöpning som avgör under tre dagar.
Foto: DECA Text o Bild.

Den härliga sommaren har hållit sitt grepp om Stockholm och det märktes när Bellmansstafettens första tävlingsdag avgjordes på Norra Djurgården. Det var en skön stämning på start- och målområdet vid Stora Skuggan hela eftermiddagen och kvällen.

Bellmanstafetten är Sveriges största stafettlöpning. I år arrangeras den för första gången under sammanlagt tre dagar. Till onsdagens lopp hade 1 025 lag anmält sig i någon av de tre klasserna herr, dam och mixed (den klart största klassen). Varje lag består av fem löpare som alla springer 5 km på en naturskön bana.
1 711 lag är anmälda till torsdagens stafett och 821 lag till lördagens stafett.

Snabbast denna varma onsdag var ett mixedlag. Drygt 1 timme och 25 minuter hade förflutit sedan starten när Mikael Sahlberg förde pinnen i mål för Running Sweden. Med i laget var bland annat även den före detta landslagslöperskan Ulrika Flodin som var nöjd med dagens insats.

– Det var jobbigare än jag trodde men riktigt roligt att vi vann totalt. Bellmanstafetten är ett trevligt lopp. Det är kul att se hur alla löpare i de olika lagen peppa varandra, sa Ulrika vid prisutdelningen.

Även om det mest är motionärer som deltar syntes flera löpare med landslagsmeriter i lagen, bland dem Oskar Käck och Anna Rahm.
Hässelbys 17-åring Andreas Jansson, som var i final på 2 000 m hinder vid ungdoms-VM tidigare i sommar, växlade först av alla efter den första sträckan för sitt lag Schneider-electric Partner 3 med en tid på 15.36.

Bellmanstafetten brukar vara populär bland företag som sätter ihop lag med sina anställda, och årets lopp var inget undantag.
Stefan Berglund från Cuebid var mycket nöjd arrangemanget.

– Vi hade två lag med och har haft det lite som en intern utmaning på jobbet. Det är roligt att göra något tillsammans, och lopp ger en bra energistart på hösten, berättade han.
– Banan är en lagom utmaning, inramningen och stämningen är på topp och picknickmaten var riktigt god. Vi kommer tillbaka nästa år och då lovar vi att vi ska ha tränat ännu bättre!

Alla lag bjuds på picknick. Denna sköna sensommarkväll var det många lag som dröjde sig kvar på den stora gräsytan vid Stora Skuggan till långt efter det att sista lag kommit i mål.

Resultat Bellmanstafetten onsdag

• Herrar
1) Länsstyrelsen Östergötland 1.30.24
2) Lazard LK 1.31.24
3) Danske Markets 1.31.47
Det vinnande laget. Karl-Martin Axelsson, Peter Dahlström, Tommy Ek, Tommy Karlsson och Josed Edund.

• Damer
1) Ärkemupparna 1.45.09
2) Rånäs 4H – damveteraner 1.48.38
3) Barkarby BC 1.50.05
Det vinnande laget. Linda Hellbom, Karin Gabrielsson, Kristina Flintull, Malin Gibrand och Emma Thornberg

• Mixed
1) Running Sweden 1.25.14
2) Hellman & Wass AB 1.33.53
3) VGY idrott 1.36.08
Det vinnande laget. Erik Begler, Colm O’Callaghan, Rubin McRae, Ulrika Flodin och Mikael Sahlberg

Länsstyrelsen Östergötland vann herrklassen. Foto: DECA Text o Bild.