Skoföretag lanserar nybörjarträning

På onsdag lanserar ett skoföretag löpträning för nybörjare. Projektet Start To Run startar på sex orter och pågår i fem veckor. Idén kommer från Holland och utbildningen är utformad av bland andra Anders Szalkai och Runner Worlds medarbetare Christer Wernhult.

Anders Szalkai, mångfaldig svensk mästare i maraton, har skrivit ett flertal träningsprogram här på marathon.se. Nu har han varit inblandad i Start To Runs utbildningsprogram.
? Det svåra är att lägga programmen på rätt nivå. Start To Run vänder sig till löpare som inte riktigt vågat ta sig till en löparklubb, berättar Anders.
Löparlektionerna består av både en teoretisk och en praktisk del. Under de fem tillfällen som hålls på onsdagar i vår, med start nu den 14 april, kommer man att gå igenom träningens grunder, dess planering, kost och vätska, alternativ träning samt utrustning. Efter en rapp genomgång beger sig grupperna ut på en kortare joggingtur.

Konceptet har lanserats i Belgien och Holland, där det har blivit så lyckosamt att 5.000 medlemmar på 52 orter tränar regelbundet i Start To Runs regi.

I Sverige börjar man på sex orter: Malmö, Helsingborg, Göteborg, Västerås, Uppsala och Stockholm. I huvudstaden blir det två grupper (en på lördagsgrupp.
? Här har vi liknande verksamheter på gym och Friskis & Svettis, men jag kan inte jämföra med dem eftersom jag inte varit på något sånt. Skillnaden är möjligen att vi håller de korta föredragen först, spekulerar Anders Szalkai.

Sko- och sportklädeföretaget som ligger bakom Start To Run sticker inte under stol med att deltagarna blir potentiella kunder. ?Självklart är vår förhoppning att medlemmarna av S2R väljer produkter ur vårt sortiment. Fokus i utbildningen ligger dock på hur man kan lägga upp sin träning på bästa sätt.? uppges det i Start To Runs informationsmaterial.

Mer information och anmälningsblanketter till Start To Run finns i Löplabbets butiker.