Skakande skildring från Ö till Ö

Johanna Brinne Roos skrattar i målet men många hade det tufft i årets Ö till Ö. Foto: Malcolm Hanes

128 löpare i 64 lag klarade i måndags tuffa äventyrsloppet Ö till ö.
Johanna Roos (bilden ovan) visade sin starkaste sida och bogserade den krassliga lagkamraten upp till målet vid Utö värdshus.
Vårt eget Team Marathon.se hade det stundtals kämpigt och vår bloggare Robert Rundqvist skriver målande i sin blogg.

Mot slutet börjar jag bli både kall och frustrerad och jag tänker nog mer på döden än på den egentligen rätt grymma naturupplevelsen.
Robert Rundqvist i sin blogg

Totalt handlar Ö till ö om 54 km löpning och 11 km simning från Sandhamn till Utö. En sträcka som motsvarar närmare två Lidingölopp och 3,5 Vansbrosimningar i en följd.

I år var det dessutom rak motsjö i den tuffa simningen från Mörtöklobb över till Kvinnholmen.
– Det är en öppen och utsatt simning och vi blåser tidigt ur kurs, berättar Robert. De tilltänkta 1400 meterna blir raskt fler. Mot slutet börjar jag bli både kall och frustrerad och jag tänker nog mer på döden än på den egentligen rätt grymma naturupplevelsen.
– Jag skakar och fryser ordentligt när vi kravlar upp. En till. Klarar jag en sådan simning till? Jag tvekar men tänker att vi får springa dit iallafall.

Några timmar senare började dock Robert och lagkompisen Peter Oom avancera:
– Vi flyger förbi och efter en hel evighet är vi framme vid området kring värdshuset. En sista liten backmota upp till mål och vi korsar mållinjen som nittonde lag efter tolv timmar och åtta minuter.
– Det blev inte topp tio som vi skissat lite på från början - hade jag simmat i paritet med det jag tycker att jag borde kunna hade vi varit där, nu stämde inget i vattnet och det urartade till en ren kamp för överlevnad. Men vilken resa och vilket äventyr!

För Johanna Roos (som sprang Tjejmilen på lördagen på 40.32) blev det sjätte plats i mixed-klassen. Teamkompisen Per Englund var dock inte helt kurant och Johanna fick hjälpa till och bogsera sin lagkamrat vissa partier både i simningen och på land.

I herrklassen blev det tronskifte i Ö till Ö när Magnus Olander och Lennart Moberg vann före fjolårssegrarna Antti Antonov och Björn Englund.
– Vi vände oss om hela tiden i slutet. Vi kände oss verkligen jagade, säger segrarna som ändå hade en segermarginal på 8 minuter och 44 sekunder.

Paret Olander/Moberg, som båda är 32 år från Stockholm, var snabbast över de cirka 65 kilometerna mellan Sandhamn och Utö i Stockholms skärgård, Segertiden blev 9 timmar 11 minuter och 58 sekunder.
– Jag brukar aldrig vara nöjd. Men idag är jag det, säger Magnus Olander som tillsammans med Lennart får dela en segercheck på 37 500 kr.

Starten gick i gryningen på Sandhamn. Det var en fantastisk morgon med 15 grader i luften och 17 i vattnet. Men trots den tidiga timmen så fanns redan en stabil vind som gjorde simning i öppet vatten riktigt besvärlig. Men några som behärskade vågorna var segerduon.
– Vi gick upp i ledningen på den tuffa långa simningen på 1400 m mitt i loppet. Men vi trodde att de andra skulle komma ikapp. Det var först i gruvbyn, några hundra meter från mål, som vi förstod att det skulle hålla, säger segrarna och även Antti som blev tvåa trodde att de framme i täten skulle krokna.
– Vi trodde nog att med vår rutin skulle gneta ikapp dem på den nästan två mil långa löpningen på Ornö. Men det gjorde vi inte. Vi sa tillvarandra att ”fan vi ser dom ju aldrig”, säger Antti Antonov som dock kan trösta sig med att hans och Björns segertid från i fjol på 9.07.24 fortfarande är banrekord med 4.30 minuters marginal.
– Segrarna var grymt starka och värdiga vinnare. Men jag är inte
jätteledsen för att de inte slog vårt banrekord från i fjol, säger Antti och skrattar.

Foto: Malcolm Hanes
Foto: Malcolm Hanes