Sju löparböcker på bokrean
Vi hittar direkt sju böcker för löpare i 2017 års stora bokrea som inleddes på onsdagen. Ur den numera ganska stora utgivningen av löparböcker rear man nedanstående titlar.
Maraton : Bli en bättre långdistanslöpare
Av Jack Waitz och Marit Karlsen
Den norska tränarlegenden Jack Waitz (Grete Waitz man och tränare) och den skrivande löparmotionären Marit Karlsen delar i den här boken med sig av sina kunskaper och erfarenheter om allt som har med maratonlopp och löparträning att göra. Är man nyfiken på att köra ”old-school” träning à la 1980-talet finns svaren hur ska man lägga upp träningen, hur långt man bör springa, vilket tempo man ska hålla och det är med skador och näringsintag.
Smart mat för löpare: så mycket mer än en kokbok
av Kristina Andersson
Glöm konstiga pulver och tillskott. Här får du recept på allt från goda middagar och fräscha luncher till nyttiga energibarer och läskande smoothies. Det handlar om hur du med bra mat och rätt tajming kan nå de resultat som du drömmer om.
Välutbildade kostexperten Kristina Andersson har vi sett mycket i TV och hon har gett ut ett tiotal böcker om kost och mat. I den här boken som är riktad till löpare svarar hon på frågor som: Vad ska man äta före träningen och hur återhämtar man sig på bästa sätt efter? Ska man pastauppladda kvällen före ett lopp, när behöver man sportdryck och hur gör proffsen?
Så springer du snabbare, längre och smartare
av Thurgood, Sapstead, Stankiewicz
Den av Christian Thurban till svenska översatta boken är ett försök att på 192 sidor ge allt som en nybörjare behöver veta. Boken är indelad i sex delar. Första delen handlar om kroppen. Alla delar från hjärtat till knäna som är viktiga i löpning gås igenom för att man ska få en bättre förståelse för sin kropp. Det här kapitlet är fullt av anatomiska bilder och genomskärningar av kroppen.
Andra delen handlar om förberedelser. Hitta rätt skor, bra kläder, uppvärmning med mera. Tredje delen handlar om hur man ska lägga upp sin träning och olika slags sätt att variera sin löpning. Det handlar till exempel. om hur man som nybörjare gradvis ska avancera, intervallsträning eller hur man lägger upp ett maratonprogram.
Fjärde delen tar upp styrka och muskelbyggande. Här får man bl.a. ett core-träningsprogram i tre olika nivåer så att man kan välja ett passande. Alla övningar är specifikt anpassade för löpare. Bokens nästs ista del handlar om tävling. Hur man förbereder sig, kommer i rätt sinnesstämning och på ett klokt sätt maxar sin förmåga på tävlingsdagen. Sista kapitlet tar upp underhåll av kroppen hur man på bästa sätt tar hand om löparkroppen för att hålla andan uppe och undvika skador.
Ett år av magiskt löpande
av Kenneth Gysing
Inte så mycket träningstips men massor av inspiration ger kollegan från svenska Runners World. Kenneth Gysing skriver löpande lätt om lyckan med löpning, om att ha löpning som livsstil, om löpning längs Kinesiska muren, på stränderna i Rio, Havanna, Kap Verde och gatorna i New York, Berlin, Budapest. Och på rullbandet på gymmet hemma i Stockholm, med barnen tryggt placerade i bollhavet.
Löpning : den kompletta handboken när du vill bli snabbare och starkare
av Paul Cowcher och Tomasso Bernabei
Ännu ett försök att koka ner allt det viktiga vi ska veta om löpning i en bok. Paul Cowcher är personlig tränare, men från början professionell dansare och har arbetat med hälsa och träning i mer än tio år. Han är utbildad instruktör och pilatestränare och har genomgått en lång rad kurser för att arbeta som lärare inom träning och dans. Tomasso Bernabei är manusförfattare för tv och facklitterär skribent. Han har en examen från Metropolitan University i London. Hans erfarenheter från TV ledde honom vidare till ett arbete med italienska matlagningsprogram, där han kom i kontakt med näringsfysiologi. I dag är han kostexpert i en italiensk simklubb och jobbar på en kokbok med recept för idrottare.
Vill ni ha dessa mäns svar på frågor kring löpning så finns svaren: Hur ska jag förbereda mig inför ett lopp? Har jag rätt teknik? Och hur förebygger jag skador?
Vagabonds guide till världens löpning:
13 städer - 36 rundor
av Göran Ingman, Tobias Larsson med flera
Reseskildringar och guider till långlopp har en begränsad hållbarhetstid. Resemagasinets Vagabonds bok "Världens löpning" har några år på nacken men håller fortfarande. En snygg 272 sidig guidebok till löpning i världens städer. Läsaren guidas till totalt 12 städer och 36 olika joggingrundor. För varje stad finns en kort runda, en lång runda och en runda som tar löparen förbi några av stadens mest spännande sevärdheter. Varje runda illustreras med informativa färgkartor och reslust- och motionsinspirerande bilder.
Förutom texterna om hur du upptäcker städerna i löparskor bjuder boken på mängder av generella restips, från de bästa hotellen till de bästa restaurangerna och sevärdheterna.
I varje kapitel får du dessutom möta en känd löpare med anknytning till staden, som berättar om sina löpartips. Städerna som är med i Världens löpning: New York, Bangkok, Prag, London, Berlin, Rio de Janeiro, Köpenhamn, Rom, Paris, Barcelona, Kapstaden och Stockholm.
Världens bästa maratonlopp
av Hugh Jones och Alexander James
Hugh Jones är elitlöparen som efter sin maratonkarriär ägnat sin tid åt att bygga upp den internationella samarbetsorganisationen för långlopp, AIMS. (Som kuriosa kan vi berätta att Hugh Jones fram till 2016 hade banrekordet i Stockholm Marathon, satt 1983.)
Loppen som tas upp i boken är i stort sett uteslutande arrangemang som finns med i AIMS. Här beskrivs de femtio mest populära från Berlin i Tyskland till Auckland i Nya Zeeland.