Sista kilometerna avgjorde herrklassen

Ugandiern Jackson Kiprop satte in sin stöt de sista kilometerna och vann GöteborgsVarvet.
Strömstadslöparen Mikael Ekwall använde samma taktik när han vann SM i halvmaraton.
– Tiden idag var inte viktig, bara att vinna, sade Mikael Ekwall som vann på 1.06.08, knappt tre minuter efter Jackson Kiprop.

24-åriga Ekwall har en långtidsplan att bli maratonlöpare. Inhoppet att springa halvmaraton är egentligen en parentes i satsningen.
– Först och främst vill jag jobba upp tiderna på bana, säger Mikael Ekwall som har ett nära samarbete med gamle storlöparen Mats Erixon.

Men på lördagen var det placeringar som gällde. Ekwall bevakade de svenska konkurrenterna. Uppför Älvsborgsbron skakade han av sig fjolårsmästaren Adil Bouafif (som senare bröt), på Hisingen jobbade han sig ifatt Musael Temeshgen och några kilometer innan mål så plockade han också Haben Idris, Hässelby.
– Jag sade inget när jag sprang om, det är inte min stil, jag bara körde. säger Mikael Ekwall.

Tiden 1.06.08 gav en trettonde plats totalt, tre minuter efter segraren Jackson Kiprop, Uganda, som vann på tiden 1.03.13 - nästan tre minuter sämre än förra årets banrekord.
– Det blåste för mycket på andra sidan (Hisingen). Man drogs från ena sidan till den andra, sade Jackson Kiprok.
En från början stor tätklunga var in på Avenyn endast en kvartett. Sedan ökade Kiprok farten och hängde av kenyanerna Robert Lagat, Richard Mengich, Peter Kurui, en efter en.
– Min taktik var att springa den sista kilometern på 2 minuter och 32 sekunder. Det gjorde jag och det var därför jag vann, sade Kiprok.