Sista chansen få plats i New York 2012

Världens populäraste maratonlopp höjer priserna, skärper kraven och ändrar strategi. För svenska löpare innebär det att det från och med 2013 kommer att bli både svårare och dyrare att springa New York City Marathon. Men än finns chans att få plats i 2012 års lopp!

För löpare som under 2011 gjort bra tider på halvmaraton eller maraton finns möjlighet att fortfarande in på de gamla snällare kvalgränserna.

Med 46759 fullföljande löpare var New York Marathon världens största maratonlopp 2011. Arrangerande New York Road Runners Club som startade som en liten löparklubb har numera 40000 medlemmar, ordnar 100 lopp och har en omfattande verksamhet i New York City,
Den största inkomstkällan är New York Marathon. Enligt uppgifterna som arrangörerna ger ut så fick man in motsvarande 110 miljoner kronor endast i anmälningsavgifter 2011. I verkligheten är inkomsterna ännu högre eftersom internationella researrangörer researrangörer betalade betydligt mer än de 281 dollar som New York Road Runners redovisar.

Med de utländska löparna som kassako har ekonomin för loppet exploderat. Samtidigt har New York fått ett lopp där de utländska löparna är i majoritet och ett evenemang som allt mindre är en amerikansk angelägenhet. Att detta även ger konskvenser för sponsorintäkter och andra affärsmöjligheter är ingen hemlighet. Officiellt är dock anledningen till prishöjningar att polisen i New York ska börja ta betalt för avstängningar och sitt jobb i samband med loppet.

Mary Wittenberg, president och vd i New York Road Runners Club har det senaste året aviserat förändringar som kommer att förändra New York Marathon.
• Deltagaravgifterna höjs från 196 dollar till 255 dollar för amerikanska medborgare, från 281 till 347 dollar för internationella deltagare som kvalar eller deltar i lotteriet. För löpare som åker med researrangör höjs kostnaden till 550 dollar.
• Fler platser kommer att reserveras för välgörenhetsorganisationer. Organisationer köper platser för en hemlig summa. En plats i loppet för New York Road Runners egen välgörenhet via Team for Kids kostar drygt 3000 dollar.
• Loppet kommer 2012 för första gången på många år att sändas i live över hela USA.
• Internationella researrangörer kommer att få färre platser 2013.
• Andelen platser som tilldelas via lotteriet kommer att minska.
• Färre kvallöpare. Kvaltiderna skärps kraftigt 2013.

Prishöjningar till trots var det rusning när anmälan öppnade måndagen 2 januari. De första fem timmarna togs det emot 17500 anmälningar. Anmälan att vara med i lotteriet kostar 11 dollar och är öppen till 23 april. Sedan blir det lottdragning om de 9000 platserna och de lyckliga vinnarna får sedan betala ordinarie anmälningsavgift. Med närmare 100000 anmälningar 2011 var chansen att få en plats via lotteriet en på tio.

För löpare som under 2011 gjort bra tider på halvmaraton eller maraton finns möjlighet att fortfarande in på de gamla snällare kvalgränserna. Anmälan görs på samma sida som registeringen till lotteriet.
De två svenska researrangörerna SpringTime Travel och SRRC Marathonresor har sedan länge sålt slut på platserna till 2012 års lopp.