Segrar i repris på Två Sjöar Runt

I Två Sjöar Runt handlar det mycket om "The same procedure as last year". När loppet genomfördes för 40:e gången blev det samma segrare i herr- och damklassen som förra året. Anna Rahm från Rånäs vann damernas elitklass klart medan Erik Sjöqvist, Enhörna, tog hem herrarnas elitklass i utklassningsstil.

I fredags kom Sjöqvist tillbaka till Sverige efter ett par veckors träning
på hög höjd i Dullstrom i Sydafrika (2 100 meter över havet). Träningslägret är ett led i förberedelserna inför European Challenge på 10 000 meter som avgörs om två veckor. Två Sjöar Runt var ett formtest inför det loppet.

Trots att Erik Sjöqvist med sina 33.28 på den 11,2 km långa banan i
Sundbyberg och Solna var 14 sekunder långsammare än i fjol var han nöjd
med loppet.
- Förra året var det kanonväder med femton plusgrader och solsken. Nu var
det betydligt kyligare, kommenterade Erik.
- Det gick lättare att springa idag. Jag känner mig starkare än i fjol.
Erik Sjöqvist har en gång tidigare provat på att ladda upp på hög höjd inför en viktig tävling. Det var inför 3 000-metersloppet vid GE Galan i Globen för drygt en månad sedan. Den gången fungerade uppladdningen bra och Erik satte personligt rekord med 7.51,17.
- Man ska avbryta höghöjdsträningen 15 dagar före det lopp man siktar på,
förklarar Sjöqvist, som hoppas att uppladdningen ska fungera också inför
10 000-meterstävlingen i Slovenien om två veckor.

I år blir 5 000 huvudsträcka för Sjöqvist. Han siktar på att kvalificera sig för OS på denna distans. För det krävs en tid under Anders Gärderuds 28 år gamla svenska rekord 13.17,59.
Erik Sjöqvist ledde loppet runt Råstasjön och Lötsjön från start till mål
och vann till sist med hela en minut och tio sekunder före 2002 års Europamästare i maraton, Janne Holmén från Finland.

Anna Rahm tog en klar seger i damklassen sedan hon noterat 20.08,5 på den 5,7 km långa banan.
- Det var jobbigt på slutet. De sista backarna var inte roliga, summerade
Anna Rahm, som var 14 sekunder före klubbkamraten Helena Olofsson.

Två Sjöar Runt hade premiär 1965 och är därmed ett av Storstockholms
äldsta löpartävlingar, jämngammal med Lidingöloppet. Under alla år har Två Sjöar Runt varit säsongpremiär för löpning i Stockholm. Loppet hade under sin storhetstid 3 000 deltagare. Till den 40:e upplagan av Två Sjöar Runt var drygt tusen löpare anmälda i 20 klasser. För arrangörsklubben Sundbybergs IK handlar det mycket om "The same procedure as last year" när tävlingen planeras. Ädringarna är små genom åren.