Se reportaget från Tjurruset Stockholm

Vilken härlig och geggig lördag det blev när Tjurruset Stockholm genomfördes i Kungsängen väster om Stockholm. Totalt 6669 deltagare med Kalvruset och Nattruset.
– Det här är det bästa loppet, det finns inget bättre, säger Torsten Ekström i vårt videoreportage.
Ändå var det många som menade att den 21:a upplagan var den tuffaste någonsin.

– Banan var en av de jobbigaste och roligaste hittills, säger Annelie Larsson från Bromma som är en hängiven Tjurruset-fan.
Till sin egen förvåning men stora glädje var hon först i mål i damklassen på den tio kilometer långa banan.
Det är alltid är nya platser och banor varje år i Tjurruset och att jämföra tuffheten kan vara svårt. Men segrartiderna i 10-kilometersklassen berättar en del. Simon Karlsson från Räddningstjänsten Strängnäs & Ärla som var snabbast i herrklassen var den enda som klarade milbanan under timmen med sin tid 57.44. 
I jämförelse med tidigare Tjurruset är det den överlägset längsta löptiden. Tidigare var det Flottsbro-upplagan 2016 där segraren hade 48.16 som hade den längsta löptiden. 
Tjejerna har inte sprungit Tjurruset lika många år, men när veteranen Annelie Larsson berättar om sin upplevelse förstår vi att det var riktigt tufft i träsken och dikena i det som är delar av Svea Livgardes övningsområde:
– Det var oootroligt geggigt, jag är glad att jag har skorna med mig och någorlunda hela kläder.

Tjurruset Stockholm ökar i deltagarantal. Med starter från förmiddag till sena kvällen räknade man i mål 4549 löpare i Tjurruset, 1750 i Kalvruset och 370 i Nattruset. Lite olika svängar från starten (fem kilometerslöparna sprang till och med en extra liten egen runda) men sedan ner i de i tunglöpta partier genom vassruggar, diken och kärr. 

– Det var bara att kötta på, simma faktiskt när det blev sådär knädjupt, åla sig fram liksom, jag orkade inte ta mig fram med benen, berättar Magnus Asplund om sin taktik.

– Det här var det roligaste jag gjort, jag har aldrig gjort det här loppet, så det har varit jättekul, säger Helena Sjöberg från Runacademy som ändå är en van löpare som annars springar Midnattsloppet och Lidingöloppet.
– Det här är bara att kriga på ett helt annat sätt, det är så roligt. 

Fler kommentarer och en smak av lera i vårt videoreportage.