Så minns vi löparåret 2018
Vad kommer du ihåg från löparåret 2018? Vi sammanfattar och fräschar upp minnet med händelser och personer i en årskrönika för 2018.
Årets jubileum
Vilken härlig fest det blev när det 40:e ASICS Stockholm Marathon avgjordes lördagen 2 juni. Med mer än 20000 anmälda löpare, ny bana och ett fantastiskt sommarväder blev det en folkfest. Mikaela Larsson vann överraskande damklassen men fältets mest rutinerade damer var Anita Granberg och Eina Roxström. Både har sprungit samtliga maror sedan starten 1979. Bland glimtarna i videoreportaget från loppet får vi höra Einas omdöme om jubieumsloppet direkt efter målgången på Stockholm Stadion.
Årets grand old man: Björn Sunesson
Den 24 juli nådde Björn Sunesson Stilla Havet i Newport, Oregon efter att ha sprungit 542 mil från Boston på 100 dagar. Det är inte första gången Björn korsar USA till fots, utan sjätte gången! 2007 sprang Björn första gången över USA, då från Florens, Oregon till Virgina Beach i Virginia. Därefter har kontinenten korsats 2010, 2012, 2014 och 2016
Ingen annan har gjort detta äventyr lika många gånger, dessutom är Björn är 70 år!
Årets "Hur hinner han med allt"
Fred Grönwall är fabrikschef på Cementa, en av Gotlands största arbetsgivare. En ansvarsfull uppgift i en industri som rullar dygnet runt med omvittnat långa arbetsdagar. Med inspiration av bland andra svenske rekordhållaren Kjell-Erik Ståhl som också delade ett toppjobb med en löparkarriär har Fred under 2018 tagit ett kliv in i den svenska maratoneliten. Personbästa i Rotterdam i april på 2.25.11 och sedan ett lopp i ASICS Stockholm Marathon där han länge hade häng på SM-vinnaren Mustafa Mohamed. Ingen SM-medalj och ingen EM-start, men i Växjö i oktober ett imponerande lopp där tidigare landslagslöparen Lasse Johansson, Enhörna, fick ge sig för den efter vältalige och populära gotlänningen.
Årets föreställning
I september genomfördes en av Sveriges mest krävande teaterföreställningar. En 4,2 mil lång gestaltning av Homeros klassiska epos Odysséen från Järna till Huddinge. Odysseus är i det antika dramat en smart men lite kaxig vinnare som efter ett långt krig med Troja ska ta sig hem till Ithaka och sin Penelope. I originalberättelsen är det tio år av irrfärder med alla sorters prövningar. I teater Slavas uppsättning tog det elva timmar för Odysseus, ensemblen och publik att springa och ro den långa sträckan från Järna till Tonsalen i Huddinge centrum.
– Springandet har alltid varit en del av grundträningen, vår teaterform är fysisk, vi springer ofta tillsammans, och vi ville se vad som händer under en sådan lång sträcka och stor ansträngning, sade Daniel Rudholm som inte lovar men öppnar för att det kan bli fler springande föreställningar.
Årets timeout
I jakten på fuskare så lever friidrottsstjärnorna under ständig övervakning och plikt att dag-för-dag, året runt tala om var man befinner sig så att dopingkontrollanter kan göra sitt jobb. Missar den aktive att rapportera eller inte är på plats en gång får hen en varning. Missar man en andra gång för man en varning till. Vid tredje varningen blir det riktigt allvarligt och regelverket föreskriver avstängning. Hur det gick till när Meraf Bahta missade tre varningar 2018 har drogs i långbänk. Alldeles innan EM i Berlin i augusti slog media till hårt när det läckte ut att Merafa Bahta var under utredning för tre missade visteleserapporteringar. I turbulensen lyckades ändå den svenska världsstjärnan ta medalj på EM på 10000 meter men avstod sedan 5000 meter. Hon fortsatte sedan att tävla och satte nytt svenskt rekord på 10 km landsväg i oktober med 31.38. I terräng-SM sprang hon sedan hem dubbla guld. När utredande RF:s Dopingkommission i oktober rekommenderade ett års avstängning valde Meraf att ta timeout – och missade därmed bland annat möjligheten att försvara EM-silvret från 2017 i terränglöpning. Den dömande RF:s dopingnämnd valde dock första veckan 2019 att gå emot dopingkommissionen och friade Bahta. Det innebär att Bahta får behålla medaljer och rekord, men faran är inte över ännu då beslutet kan överklagas av RF:s Dopingkommission, Internationella Friidrottsförbundet och den internationella antidoping kommissionen WADA.
Årets stormar och turbolens
”Om du väljer att äta kött, ta av dig din funktionärströja.” kunde Göteborgsvarvets 4 000 funktionärer läsa i sina instruktioner inför loppet i maj. En formulering som skapade en mediastorm. Lantbrukarnas Riksförbunds ordförande Palle Borgström var en av många upprörda: ”Alla borde ha rätt att välja vad de vill äta. Att utesluta de som väljer hållbart producerat svenskt kött är inget annat än populistisk mobbing.”
Det stormiga året i Göteborg fortsatte när tidningen GP rapporterade om kritik mot arbetsförhållanden för de anställda i Göteborgsvarvet och om turbulens i Göteborgs friidrottsförbund.
Med vikande deltagarsiffror för de stora loppen har det blivit bistrare tider även för andra arrangörer. Under året har både Midnattsloppets vd Göran Qvarfordt och Lidingöloppets generalsekreterare Tomas Hoszek lämnat sina poster. Lidingöloppet sopade hårt, sade upp alla anställda som fick söka jobben igen – bara det att det var fyra färre tjänster att söka.
Årets hederspris
Evy Palm är en ikon inom svensk långlöping och har under åren varit en förebild för många. Att en kvinna som började motionslöpa när hon var en bit över 30 kunde bli en löpare av internationell klass väckte uppmärksamhet när Evy på 1980-talet sprang rakt in i landslaget. Det var i hög grad Evys förtjänst att Tjejmilen på bara några år växte från ett par tusen deltagare till över 20 000 deltagare.
Ett besvärande knä gjorde att Evy inte kunde springa Tjejmilen 2018, men istälet var hon en populär medalj-utdelare i målfållan. I november fick hon också motta Svenska löpares hederspris på friidrottsgalan, en prestigefylld utmärkelse som hon delar med bland andra Stockholm Marathon-grundaren Anders Olsson (2016) och Varvetkvällarnas skapare Tommy Bäckström.
Årets traillöpare – inte som rankingen
När trailsajten Trailrunning Sweden lät sina besökare rösta om årets Svenska traillöpare så blev resultatet kanske lite oväntat. Medan den internationella rankinglistan har Petter Engdahl och Ida Nilsson som Sverige-ettor så röstades Petter Restorp (videointervju ovan) och Tove Alexandersson fram som årets traillöpare. Sättet som Petter Restorp sprang hem Kullamannen 100 miles i november imponerade på många i sporten där varje lopp har sina egna utmaningar – ofta svåra att jämföra. Ida Nilsson är trea på världsrankingen totalt men fick i omröstningen ge sig för Tove Alexandersson som lite då och då springer traillopp även om orientering är huvudsporten. I september vann Tove Salomon Ring of Steall Skyrace i Skottland och blev världsmästare i Skyrunning. Tove blev även under 2018 världsmästare i orientering och skidorientering.
Årets kvinnliga maratonlöpare
Internationella friidrottsförbundets rankin och årsstatistiken har Huddinges Hanna Lindholm som Sverige-etta. Hanna avslutade i december sitt fantastiska 2018 med 2.30.35 i Valencia Marathon. Efter Isabellah Anderssons svenska rekord 2011 den näst bästa svenska noteringen någonsin. Under året har Hanna satt personbästa på alla distanser och var 23:a i EM-maran i Berlin. Med en topp på svensk kvinnlig maratonlöpning som är bättre än någonsin är konkurrensen hård för att bli Sverige-etta. Mikaela Larsson vann överraskande ASICS Stockholm Marathon och gjorde sedan ett starkt lopp i EM där hon var bästa svenska på 17:e plats och nytt personbästa 2.35.06.
Årets manlige maratonlöpare
Det har varit en lång väg till maratondebuten för Johan Larsson. MAI-löparen har velat springa maraton i flera år – och var på gång redan för tre år efter att ha gjort många starka halvmaratonstarter med bästa tiden 1.05.03. Men sommaren 2015 började motgångarna. Överträningsymptom som i juni blev akuta med vätskeansamlingar i benen och ansiktet, ömmande muskler och en "fruktansvärd trötthet". Vi kan bara ana de svårigheter men också den målmedvetenhet som krävs för att komma tillbaka. Att Johan verkligen är att räkna med igen visade han söndagen 16 december. Vinst i Pisa Marathon i Italien med tiden 2.16.14, bästa svenska tiden 2018 med marginal – och en tid som kan räcka för VM-start 2019.
Årets halvmaratonlöpare
Charlotta Fougberg (1.11.58) och Sarah van der Vielen (1.12.01) var de kvinnliga topparna 2018. Mikael Ekvall gjorde ett starkt lopp i VM där han efter en tuff öppning landade på 1.02.54 som åttonde europé och 43:a totalt. Ekvall vann sedan SM vid Göteborgsvarvet men årets lopp leverades av Högby IFs David Nilsson. Med tiden 1.02.09 blev David Nilsson, Högby IF, femma i det japanska elitloppet Ageo City Half Marathon och slog därmed Mikael Ekvalls tidigare svenska rekord med 20 sekunder. Nu har jag gjort den där riktigt bra tiden på halvmaraton så nu känner jag snarare att jag är klar, det kan inte bli så mycket bättre, säger David i vår telefonintervju. Men på andra distanser finns det mer att göra.
Årets kortaste och längsta maraton
Med stekande sol och närmare 30 grader är det lätt att snurra till det. Inte blev det lättare av att banstäckningen i ASICS Stockholm Marathon var ny både för funktionärer och löpare. Nästan tre mil in i loppet var det många som i jakten på skugga hamnade i fel fil på Hornsgatan och därmed kortade av loppet. De cirka 200 löpare som genat fick ändå sitt 37 km långa maraton godkänt, men med en beräknad sluttid. I värmen var det några andra yra löpare som sprang ett extra varv på Södermalm. "Jag tyckte att det kändes långt "sade elitlöparen Tony Hatefnejad som trots att han väggat tidigt i loppet kämpade hela vägen till målet på Stadion där GPSen visade på 47 km...
Årets ultraprestation
Johan Steene visade återigen att han är en av världens bästa ultralöpare när han på nytt världsrekord vann Big Dog’s Backyard Ultra i USA. Steene sprang 455,9 km på 68 timmar. En prestation som föregicks av en toppstrulig resa för att hinna till Tennessee när hans flyg fick tekniska problem och vände tillbaka till Arlanda. 44-åringen lyckades komma med ett senare flyg till Washington, men då det inte fanns möjlighet att flyga vidare till Tennessee tog han beslutet att hyra bil. Under natten körde Steene de drygt 100 milen till tävlingsbanan i Bell Buckle – och anlände strax innan starten för loppet.
Årets nyord – även i engelskan
Trailentusiasten Erik Ahlströms idé om att kombinera löpning med att plocka skräp har fått mycket uppmärksamhet det senaste året. Bland annat har stora dagstidningar som engelska The Guardian och amerikanska Washington Post skrivit artiklar om fenomenet plogging. Begreppet plogging ger 1090000 träffar på googlesök och är nu så välkänt att ordet kan vara på väg att tas upp som ett officiellt ord i det engelska språket. Ett väldigt bra initiativ på många sätt, sade miljöminister Karolina Skog (mp) som entusiastiskt hängde med när Erik Ahlström under Almedalsveckan i juli bjöd in till att plogga.
Ytterligare ett bevis på ploggingens genomslag är att Jessie Fry, en av redaktörerna för det engelska språkets mest välrenommerade ordböcker, The Oxford dictionaries, berättar att man tittar på om ordet plogging ska få en plats i det engelska språket:
‘Plogging’ combines all of these trends neatly – talk about no-nonsense Swedish ingenuity! So while it’s not guaranteed a place in our dictionaries yet, we will continue to keep a close eye on the word to see if takes off, hygge-like, in English. And who knows, maybe we’ll even try it ourselves…
Årets mest eftertraktade sko
Kenyanen Eliud Kipchoge är en fantastisk löpare, vad händer om han får de bästa teknologiska förutsättningarna? Numera vet vi svaret. Världsrekordet 2.01.39 i Berlin Marathon handlade dock inte enbart om den fantastiska kenyanens löparförmåga. Nike har satsat stora resurser för att med ny teknologi hjälpa till att kapa den procent på världsrekordet som i ett maraton innebär en dryg minut. Utrustning som du hittills inte har kunnat köpa i den mest välsorterade löparbutik. Frågan är om den någonsin kommer ut på öppna marknaden. Skon Nike Vaporfly Elite är den sko av Nikes innovationer som fått mest uppmärksamhet. Det fjädrande kolfiberinlägget i sulan har varit omtvistat och till och med granskats av internationella friidrottsförbundets regelkommitté. Något som är lätt att förstå eftersom Nike påstår att man ska göra av med fyra procent mindre energi på att hålla samma fart om man springer i skon. Notera också det stora häl- till tådroppet som lär vara minst 10 mm. Vaporfly Elite är nästan omöjlig att köpa för pengar än så länge. Nike också lanserat en lite tyngre modell, Zoom Vaporfly 4%, som vanliga motionärer kan köpa för ”bara” ca 2 700 kr men även den modellen är svår att få tag i på grund av den stora efterfrågan.
Årets prestation
Napoleon Salomon sprang rakt in i Europaeliten när han i december blev femma i EM i terränglöpning. På en lerig och regntung bana i holländska Tillburg hängde den 23-åriga Turebergslöparen med i tätklungan fram till de sista kilometerna och med en stark avslutning tog han placeringar på slutet. Med endast en distans på programmet är EM i terränglöpning ett tillfälle där eliten på många olika distanser ställs mot varandra. Det är specialister på distanser på 1500 upp till maraton – eller 3000 meter hinder som varit Napoleon Salomons främsta distans hittills. Att Nappe är en stark terränglöpare har han visat många gånger tidigare. Han har vunnit Lidingöloppets 30 km två år i rad – och även dubbelt i terräng-SM 2017 och 2018. Jag är jättenöjd, detta är det bästa jag gjort! sade "Nappe" efteråt. Vi håller med.