Så minns vi löparåret 2012
Vad är egentligen värt att minns från löparåret 2012? Vilka var det som stack ut och vilka var de största snackisarna? Vi gör ett försök att komma ihåg och listar fritt ur året som präglades av extremväder och löparboom.
En bragd att göra 33.42 på milen.
Årets bragd: Lisa Nordén fick Svenska Dagbladets guldmedalj trots att hon faktiskt förlorade spurtduellen i OS i triathlon mot Nicola Spirig med nio tusendelar. Vi tycker att det var en bragd att efter hård simning och cykling i nära en och halvtimme avsluta med att springa 10km på 33.42. Svenska Dagbladets jury vägde säkert också in VM-guldet som Lisa säkrade under hösten. Sportslig och trovärdig utnämning, men frågan är hur framtiden ser ut för den så kallade bragdmedaljen. Svenska Dagbladet har meddelat att sportredaktionen ska läggas ner och i direkt protest mot detta lämnade Anders Gärderud bragdjuryn.
Alla ska gå i löpskola
Årets hype: Efter barfotalöpningen som var 2011 års stora snackis pratas det mycket om löpsteg och löpskolning. Övningar som tidigare mest använts av hårdsatsande elitlöpare förkunnas nu på begäran av motionärer som vill bli bättre löpare. Övningarna är säkert bra, särskilt om man också tränar några distanspass i veckan.
Varenda meter loggas
Årets pryl: GPSer av olika slag är löparnas nya favoritpryl. Pulsmätarna som dominerat i många år som den första och mest nödvändiga pryl har puttats ner från tronen av GPSer av olika fabrikat och användbara appar för smarta telefoner.
Enligt en undersökning med 2000 löpare som Marathon.se genomförde våren 2012 svarade 54 procent att de sprang med GPS. Den exakta mätningen har också medfört nya vanor när löpare ses springa fram och tillbaka framför porten för att få ihop den planerade distansen.
Frusna löpare i Asics Stockholm Marathon
Årets väder 1: Det hade inte gått att hitta en vidrigare försommardag att genomföre ett maratonlopp än lördagen 2 juni. Kvicksilvret var nere på tre grader strax efter start och kröp sen upp till fyra. Vinden låg på runt tio meter per sekund med kastbyar upp till 18 m/s. Lägg på ihällande regn på det och vi får 16 000 genomfrusna löpare.
– När vi sprang i vår klunga på Gärdet var det en som började asgarva, beskriver Andreas Bergstedt den absurda situationen. Han var ändå med och slogs om topplaceringar och var trettionde man i mål.
Många av topplöparna krampade mot slutet och de flesta skakade tänder på vägen mot de efterlängtade torra ombyteskläderna.
Det var ändå inte många som valda att stanna hemma. 15 968 startande är nästan lika många som fjolårets rekordsiffra. Överraskande få bröt i ruskvädret. 14 686 hjältar tog sig hela vägen i mål. Det innebär att 92 procent av de startande fullföljde, att jämföra med fjolårets 96 procent, i goda förhållanden.
Varvet stort i världen…
Årets folkfest: Med ökat startdjup och en alltmer välsmord organisation kan GöteborgsVarvet varje år öka antalet deltagare. I flera år har loppet varit världens största halvmaraton, och 2012 var man även störst i världen när man även räknande helmarathon när New York Marathon blev inställt. 44 093 fullföljande löpare är rekordet att slå 2013.
…men här är loppet som slår alla rekord
Årets största: Med 209000 anmälda löpare kandiderar Kahit Sang Araw Lang Unity Run på att i Guiness rekordbok ståta som världens största lopp. Välgörenhetsloppet arrangerades i Manilla på Filippinerna 22 januari 2012.
Ståhls sista maraton
Årets avsked: Svenske rekordhållaren i maraton, Kjell-Erik Ståhl, sprang förmodligen sitt sista maratonlopp. Plågad som aldrig förr genomförde den 66-åriga veteranen Jubileumsmarathon i Stockholm. Sjukvården var på helspänn och beredda med första hjälpen vid målgången, men när tv-kameror och mikrofoner sträcktes fram piggnade Ståhl till. Frågan är dock om det här inte var sista gången vi fick se 2.10.38-mannen i ett maratonlopp.
Flera segrare i Jubileumsmarathon
Årets val: Springa gamla sträckningen på 40400 meter eller 42195 meter enligt maratonstandarden? Valet var svårt för arrangörerna av Jubileumsmarathon till minne av OS-maran i Stockholm 1912. Så svårt att man till slut överlämnade beslutet till löparna som kunde bestämma sig i loppet vilken distans som man ville springa. En klurig lösning för alla inblandade inte minst när det skulle upprättas resultatlista för det den kortare distansen.
Ibland är tiden ur led
Årets teknikstrul: Tekniken med chiptidtagning har funnits i många år. Oftast funkar det perfekt och allt är frid och fröjd. Men när det strular till blir kritiken hård. I Varbergsloppet lossnade chipen från nummerlapparna och i Lidingöloppet hände något som gjorde att 500 löpare inte fick sina tider i mål. Lidingöloppet fixade sluttiderna efter några dagar. Dagens löpare har dock vant sig vid att få tider direkt och trots att tiderna är sämre än tidigare så är tidtagningen viktigare än någonsin.
Buud på mer
Årets manliga stjärna: Jonas Buud tog silver i VM över 100 km. En imponerande insats även om VM inte har hunnit få samma status som i andra grenar. I Comrades Marathon i Sydafrika var motståndet hårdare och när krampen kom försvann alla möjligheter till topplacering. Under sommaren blev det en sjätte seger i Swiss Alpine Marathon men det stora målet UTMB, loppet på 168 km och 9600 höjdmeter blev rumphugget och avkortat på grund av dåligt väder.
En dröm för journalister
Årets citatmaskin: Sportjournalister letar alltid efter bra citat. Zlatan Ibrahimovic och Björn Ferry är två herrar som alltid levererar. Några sportsliga framgångar till och journalisterna kommer att älska även maratonlöparen Fredrik Uhrbom. Spårvägenlöparen vann sitt första SM-guld och var bäste svensk i Asics Stockholm Marathon. Efter 15 kilometer gick Fredrik fräckt upp i täten:
– Ehh…det för att min flickvän stod där, så att hon kunde se mig, förklarade Uhrbom.
Isabellah satte rekord av bara farten
Årets kvinnliga löpare: Isabellah Andersson fullständigt dominerar svensk långlöpning på distanser från 5000 meter och uppåt. I sin första OS-mara slutade Isabellah på 18:e plats (2.27.36) i den knivhårda konkurrensen. Den svenska världsstjärnan valde att springa tre av de konkurrensmässigt tuffaste loppen under säsongen. Hon var tia i Dubai Marathon (2.25.41), 14:e på London Marathon (2.29.57) och 55:a på världsårsbästalistan. Hur snabbt det kan gå för Isabellah vittnar det svenska rekordet (1.11.04) hon satte som mellantid i Dubai Marathon.
Musse lär sig maraton
Årets manliga löpare: Mustafa Mohamed har under 2000-talet dominerat svensk löpning och lyckats på de flesta distanser och underlag, banlöpning, terräng och landsväg. Äntligen tyckte många när Musse under 2012 satsade fullt ut på maraton. Med två lopp på 2.12 sprang Musse snabbare än vad någon svensk gjort på tio år. Men till världseliten och även det svenska rekordet saknades det fortfarande lite. 2013 fyller det svenska rekordet i maratonlöpning 30 år. Eller har Musse lärt sig tillräckligt om maratonlöpnng för att kunna putsa tiden 2.10.38?
Bästa peppen på Söder
Årets lyft: Nära 30000 löpare fasade innan Midnattsloppet för stigningen upp till Sofia Kyrka. Men när högtalare pumpade med värsta klubb-öset och strålkastarna tändes för Nike Hill Run glömde många tröttheten. Det som var menat som ett spurtpris och tävling i tävling blev nu den där extra peppen som kan behövas i värsta motluten.
Sandy blåste löparna på New York Marathon
Årets storm: Århundradets värsta storm drabbade USAs östkust veckan innan New York City Marathon. Skadorna i staden blev stora, stora delar av tunnelbanenätet blev utslaget och i en del stadsdelar kämpade folk för att överleva. Trots det uppenbara katastrof-läget togs beslut att ställa in loppen mindre än 48 timmar innan startskottet. Då hade 20000 européer redan flugit över installerats på stadens hotell. 48500 löpare var anmälda och många var upprörda över det sena beskedet. Stans borgsmästare Steinberg pekades ut av några, tävlingsledaren Mary Wittenberg fick kritik för undermålig information och många av de 600 svenskarna ville kräva pengarna tillbaka av researrangörerna. Men den här gången fanns det all anledning att skylla på vädret.
Rekordlångt inhopp i Manchester City
Årets längsta maraton:Manchester City vann Premier league. Den kända engelska fotbollsklubben har dock inget att göra med Manchester City Marathon som avgörs i staden med samma namn i New Hampshire på USAs östkust. Loppet som ordnades samma dag som det planerade New York City Marathon blev hett för många springsugna löpare däribland svenska löparna Brian Nielsen och Niclas Sydow. De båda svenskarna låg en femma och sexa och hade tätkänning efter halva loppet. Båda öppnade på 1:17 halvvägs men blev sedan felvisade och sprang drygt 6 km för långt. Ändå var Brian endast någon minut från att springa under tre timmar med sina 3.01.47.
Spring! med Merlene Ottey
Årets tv-inslag: Marathon.se:s tv-program Spring! var prisnominerat i klassen webb-tv vid Kristallen-galan. Av många inslag som teamet med Fredrik Stattin, Petra Månström, Anders Szalkai och Torbjörn Sköldefors snott ihop var nog ändå intervjun med friidrottens Garbo den mest exklusiva. Efter dagar av förberedelser och timmar av övertalning fick Petra till slut träffa sin idol som snabbt tinade upp.
Alla slank ner i diket
Årets skitigaste: Tjur Rusets populäritet bara växer med svårigheterna. Löparna verkar älska långa vad, branta slalombackar och allt vad banläggarna hittar på. Årets snackis blev vadet i ett 300 meter långt dike. Eller det som till en början var ett vad men för löparna bak i fältet blev mer än simtur i lera.
Emelie en extrem stjärna
Årets doldis: Emelie Forsberg från Härnösand är 25-åringen som gjort sin karriär på terrängstigar och i bergslopp. Under 2012 vann hon världsserien i Skyrunning som är en sorts världscup med extrema bergslopp. Emelie hann också med att vinna Salomon Trail Tour hemma i Sverige men bor annars i norska Trömsö.