Så kan du bli VM-löpare 2014

VM i halv maraton avgörs vart annat år. I våras genomfördes detta VM-lopp i Kavarna i Bulgarien. Här är prisutdelningen i lagtävlingen för herrar. 2014 får de afrikanska stjärnorna sällskap av 25 000 motionslöpare på den 21 098 meter långa banan genom Köpenhamn.

Lördagen den 29 mars 2014 har du chansen att bli VM-löpare. Då avgörs nämligen VM i halv maraton i Köpenhamn, och för första gången kombineras ett VM-lopp med ett lopp med massdeltagande.

Normalt har Svenska Friidrottsförbundet hårda kvalgränser för dem som ska springa VM i halv maraton och det har också knappt varit några svenskar som tävlat i detta mästerskap de senaste åren.

För att det springa IAAF/AL-Bank VM Halvmaraton 2014 krävs inga toppresultat. Det räcker med att du betalar anmälningsavgiften 595 danska kronor (690 svenska kronor) och du är en bland de 25 000 första som anmäler sig.

När anmälan för danska löpare öppnades den 30 november tog det bara några timmar att få in 18 000 anmälningar. 5 000 platser är reserverade för utländska deltagare. Dessa släpps i vår. Datum för detta är ej fastställt.

– För första gången har Internationella Friidrottsförbudnet – IAAF – givit grönt ljus för ett jättestort startfält med 25 000 motionärer som får lov att springa alldeles efter stjärnorna av vilka de berömda supertalangerna från Kenya och Etiopien förväntas sätta tycliga fotavtryck på Köåenhamns gator. Detta blir utan tvivel det snabbaste gatuloppet någonsin på dansk mark. Kanske får vi se ett nytt världsrekord, skriver Danmarks Friidrottsförbund på loppets hemsida.
– Men IAAF/AL-Bank VM Halvmaraton är mycket mer än så! Detta blir en stor manifestation av löpglädje, det blir också den största internationella löparhändelse någonsin i Danmark.

Banan är ännu inte helt klar, men eftersom loppet avgörs i Köpenhamn bör det bli en flack och snabb bana. Start och mål blir framför Christiansborg slott där det danska parlamentet – Folketinget – sammanträder.