Så här lyckas du med nyårslöftet
Nytt år. Nya mål. Nu är tiden då många väljer att avlägga nyårslöften för det kommande året. Är det dömt att misslyckas? Nej, inte om du gör det på rätt sätt – tricket är att förvandla löftet till intentioner för att hitta just din riktning.
– Klassiska nyårslöften, du vet där man står och skålar på 12-slaget och slänger ur sig – ”nu ska jag börja träna”, det vet vi idag att det inte funkar. Det blir kortsiktigt, hårt och kravfyllt. Ofta tar man upp sina svagheter i löftet och vill göra en förändring – då är det också viktigt att man ger sig själv en ärlig chans, säger Caroline Norbelie, coach som hjälper människor till hållbara förändringar inom både arbets- och privatliv. Caroline är också kvinnan bakom den populära Prestationspodden.
Världens största experimentella studie kring ämnet nyårslöften genomfördes vid Linköpings universitet för några år sedan. Den visade att den absoluta majoriteten av våra nyårslöften kretsar kring hälsa på något vis. Det kanske tyder på att vi går omkring med ständigt lite dåligt samvete för att vi inte tar hand om oss riktigt som vi önskar. 33 procent av löftena handlade om fysisk hälsa. 20 procent om viktnedgång och 13 procent om förändrade matvanor. Sedan följer personlig utveckling, mental hälsa/sömn och arbete/jobb.
– Tiden kring nyår är perfekt för en omstart. Men jag tycker att det blir mindre kravfyllt att sätta intentioner i stället för löften. En intention behöver inte följas till punkt och pricka, det är snarare en riktlinje. Jag jobbar så med mina kunder, och jag gör det för egen del också, säger Caroline.
Hur gör jag för att sätta intentioner?
– Jag älskar ceremonier och tar mig alltid tid inför nyår att fundera över vilken riktning jag vill gå. Har jag inte den tiden att i lugn och ro sitta och fundera och planera, då skjuter jag upp det till efter nyår. Stressa inte fram dina intentioner.
– När jag vet att jag har en god stund över för mig själv, sätter jag mig med en kopp te, tänder ett ljus och tar fram en fin anteckningsbok. Ofta bygger jag mina tankar kring fyra områden. Relationer, jobb, fritid och kropp/hälsa. Sedan skriver jag lite kring varje rubrik – hur vill jag må i mina relationer? Hur vill jag att jag ska känna mig fysiskt och så vidare. Jag beskriver områdena, vad jag vill och vilken riktning jag vill ha. Jag plockar fram boken lite då och då och läser och påminner mig själv.
Ett annat tips menar Caroline, är att göra ett Vision board – det finns inget riktigt bra namn för detta på svenska. Men ett Vision board är ett slags kollage med inspirerande bilder, ord och citat och som symboliserar dina intentioner. Sätt tavlan där du ser den ofta, kanske intill din säng i sovrummet. Att se bilderna gång på gång gör det enklare för mig att fortsätta styra mitt liv i den riktning jag önskar.
– Ett företag utan visioner existerar inte, men vi går ofta runt helt utan visioner. Vi lever i ett ekorrhjul. Världen och livet bara snurrar på. Om vi inte funderar över vårt eget liv så passerar det bara. Det sker faktiskt något när vi sätter en riktning. Du påverkar ditt eget liv på ett helt annat sätt. Det kan också vara fint att dela tankarna med den här med den du lever med för att se om ni vill lika saker – eller vad är det egentligen den andra vill. Nyår är en bra stund att landa och få en omstart.
Många sätter nyårslöften kring att börja träna. Om du utgår från vad du tycker om att göra är chansen större att det håller i längden. Är det så att du inte kan komma på någon träning som verkar kul – då får du istället titta på vad som är bra för dig. Försök att tänka, vad gör mig gott nu och vad gör mig gott i förlängningen. Är du väldigt stel och orörlig, ja, då är kanske yoga en bra träningsform och så vidare. Vill du springa men inte kan förmå dig att komma ut på en runda – gör det till något socialt och försök få med dina vänner.
– Att få in träning i sitt liv är oerhört viktigt. Jag pratar alltid om träning och rörelse med mina kunder, det är så oerhört viktigt för att vi ska må bra. Jag har till och med en coachkollega som inte tar emot kunder om de inte går med på någon form av träning samtidigt. Försök att tänka, vad gör mig gott nu och vad gör mig gott i förlängningen.
Vad tänker du om att sätta upp ett lopp som mål med träningen?
– Det är jättebra om man gillar att tävla. Det kan vara väldigt motiverande och för vissa kanske till och med den enda anledningen till att träna. Vissa behöver det helt enkelt som morot – men det kan vara bra att se lite längre än till loppet.
Vill du inte tävla och springa lopp, så kan du sätta upp egna mål och delmål, tipsar Caroline. Du kanske vill springa en mil till sommaren, börja med en kilometer i januari. I februari kanske du ska kunna springa 2,5 kilometer, och så vidare.
– När du sätter dina intentioner så är det väldigt bra över att fundera vilken typ av person du är. Behöver du tydliga mål – då kan det vara hjälpsamt att till exempel ha ett lopp eller att tävla mot sig själv. En sak du bör vara observant på är att vi väldigt lätt blir påverkade av vad andra tycker. ”Vad vill min man, vad vill mina vänner”. Men det viktigaste är vad du vill. Försök att reflektera även om det är svårt. Då kommer de rätta intentionerna.
Om vi backar tillbaka till studien från Linköpings universitet, hur gick det för deltagarna med deras nyårslöften? Jo, bäst gick det för de deltagare som formulerat ett så kallat ”närmandemål”, alltså ett nyårslöfte som utgår från att du börjar med eller inför något nytt i ditt liv. Sämre utfall hade de nyårslöften som baserades på att du ska undvika eller sluta med något, så kallade ”undvikandemål”. Vill du sluta äta godis så är sannolikheten för att du lyckas större om du istället säger ”jag ska äta frukt flera gånger om dagen”.
Av Kristina Lager
Här hittar du Caroline Norbeiles Prestationspodden