Rysk friidrott bannlyst
Vid ett extra styrelsemöte i London,, som inte var slut efter midnatt, beslutade Internationella Friidrottsförbundet (IAAF) sent på fredagen att följa Wadas rekommendation och tills vidare stänga av Rysslands friidrottsförbund.
Den internationella antidopingbyrån Wada rekommenderade i måndags, efter en noggrann granskning av rysk friidrott, att Rysslands friidrottsförbund skulle stängas av.
Efter mer än tre timmars debatt beslutade IAAF:s styrelse med röstsiffrorna 22 mot 1 att tillfälligt utesluta Rysslands friidrottsförbund ut IAAF.
Mikhail Butov, som är ende person från Ryssland i IAAF:s styrelse, röstade ej.
– Det här är en väckarklocka för vår sport som drabbats av stor skam, förklarade IAAF:s ordförande Sebastion Coe.
– Vi måste nu lära oss en mycket tuff läxa. Vi måste granska oss själva och hela vår verksamhet.
Rysslands idrottsminister Vitaly Mutko kommenterade att avstängningen var ”temporär” och att problemen med doping går att lösa.
Beslutet innebär att ryska friidrottare inte för deltaga i internationella tävlingar, och att inga internationella tävlingar får arrangeras i Ryssland.
I vinter blir det därför inte något ryskt deltagande i inomhus-VM i friidrott. Finner inte IAAF skäl att ändra sitt beslut är alla ryssar också borta från OS-tävlingarna i Rio de Janeiro i sommar.
Bannlysningen av rysk friidrott gäller såväl arenatävlingar som maratonlopp.
Junior-VM i friidrott, som skulle ha avgjorts i Kazan i sommar, flyttas nu till ett annat land eller ställs in.
Detta är ett unikt beslut. Vare sig inom friidrotten eller inom någon annan idrott, har det tidigare hänt att ett helt förbund blivit avstängt för grova brott mot antidopingreglerna.
I Storbritannien har nu flera politiker reagerat på dopingskandalen inom friidrotten.
Sebastian Coe kommer att bli utfrågad av en grupp medlemmar av det brittiska parlamentet om dopingskandalen och också om sin egen relation med världens ledande idrottsföretag Nike.
Att Coe som ordförande i IAAF har behållit sitt avlönade engagemang för Nike har kritiserats i Storbritannien, speciellt mot bakgrund av den uppmärksammade mutskandalen inom Internationella fotbollförbundet.