Rivstart för Vår Ruset

Klockan halvsju på måndagskvällen gick startskottet för den 21:a upplagan av Vår Ruset. Under den närmaste månaden kommer 150 000 att deltaga i de 18 Vår Ruset-lopp som genomförs i 17 städer från Luleå i norr till Malmö i söder.

Premiärloppet i Malmö samlade 10 025 deltagare. De sprang, joggade och promenerade den flacka och vackra 5 km-banan genom Pildammsparken. Ett fåtal hade bråttom, men flertalet tog hela loppet med ett enda stort leende.

Ett tag såg det hotande nära ut att bli regn, men alla klarade sig utan att bli blöta.
Blöta av svett blev dock många.
– Lite kallt innan start. Sedan blev det varmare och varmare, tyckte Annelie Rignell som var nöjd med att vara igång med löpningen igen efter barnafödande.
– Kanon. Nu kan jag träna tre gånger i veckan och komma i form igen, sa Annelie.

Premiären av Vår Ruset som totalt beräknas dra över 150 000 löpare på 17 platser (men 18 lopp, eftersom Stockholm har två lopp) blev en succé direkt.

– Två minuter snabbare än sist. Perfekt jublade Nina Persson och stretchade ut musklerna efter de fem kilometerna mot asfalten och gruset i Malmö.

En hel del löpare från Danmark tog också chansen till ett Vår Rus.
– Första gången jag sprang här. Det var jättebra, jublade Jeanette Danielsen från Köpenhamn.
Landsmanninan Signe Bredsdorff höll med.
– Kul med alla tjejer som sprang, tyckte Signe.

Sofia Illek, från Arbetsförmedlingen, hade tagit fram finglaset för att fira sin prestation.
– Det är både jag och mina kompisar väl värda, sa Sofia och fyrade av ett riktigt segerleende.

Malmö är en av de sex städer som funnits med ända sedan Vår Ruset hade premiär 1988. Då lockade sex lopp totalt 14 411 deltagare.
Idag är Vår Ruset med sammanlagt 150 000 anmälda Europas största löparserie. De två loppen i Stockholm den 26 och 27 maj samlar i år över 30 000 deltagare.

Alla Vår Ruset-lopp genomförs efter samma modell; distansen är 5 km, banan har tre vätskekontroller, loppen avgörs på vardagskvällar, och det är inte någon tidtagning.

BRIS – Barnens Rätt i Samhället – medverkar i Vår Ruset för tionde året och firar detta genom att sälja guldfärgade skosnören för 20 kr. Under de gångna åren har BRIS fått in flera miljoner kronor genom försäljning av neonfärgade skosnören vid Vår Ruset – pengar som använts för att hålla Barnens Hjälptelefon öppen.

  • Här är datum för Vår Ruset 2009;
    4 maj: Malmö
    5 maj: Halmstad
    6 maj: Göteborg
    7 maj: Vänersborg
    11 maj: Växjö
    12 maj: Jönköping
    13 maj: Karlstad
    14maj: Örebro
    18 maj: Gävle
    19 maj: Västerås
    26 maj: Stockholm
    27 maj: Stockholm
    28 maj: Norrköping
    1 juni: Uppsala
    2 juni: Sundsvall
    3 juni: Umeå
    4 juni: Luleå
    11 juni: Visby