Rekordtufft i Tjur Ruset

– Helt sjukt. Det värsta jag varit med om, kommenterade landslagslöparen Erik Emilsson.
– Det var jobbigt! Aldrig mer, konstaterade Alexandra Wicksell.
Årets upplaga av Tjur Ruset blev precis så lerig och jobbig som banläggaren Micke Hill utlovat.

Den nära 10 km långa banan i Visättraterrängen i Huddinge söder om Stockholm sög musten ur många av de 2 800 deltagarna i landets näst största terränglopp.
Trots att Alexandra Wicksell var trött efter loppet, och trots att hon lovade sig själv att aldrig mer ställa upp i en så tuff tävling, så var hon nöjd med sin insats:
– Vi klarade loppet, så det var värt allt det jobbiga.

Tjur Ruset har fram till i år varit öppet enbart för manliga löpare. Nu hade tävlingen för första gången en damklass. Drygt 500 kvinnor var anmälda.
För Maria Kristina Casemyr var det inte bara premiär i Tjur Ruset; detta var hennes första löpartävling över huvud taget.
– Det var lagom jobbigt, tyckte hon.
– Jag är inte värsta löparen, men jag ville testa det här loppet. Det går bra att klara Tjur Ruset även om man inte är så seriös som löpare.
– Min pojkvän har precis börjat springa. Han ställer upp Tjur Ruset och jag ville stötta honom.

Maria Kristina gillade att springa i blöta kärr, uppför tuffa backar och genom krävande terräng. Hon uppskattade också att vada över de djup bäck, med kallt vatten nästan upp till hakan.
– Jag saknade faktiskt bildäcken, förklarade hon efter att ha avverkat banan på en timme och femton minuter.
– Det är kul när det händer något hela tiden. Man tänker inte på hur trött man är eller hur långt det är kvar. Jag piggnade till när jag kom ned i vattnet.
– Det var bra att fanns information före loppet om hur banan var. Nu gick det lättare än väntat.

I Tjur Ruset handlar det inte om terränglöpning av vanlig modell, d v s löpning på välpreparerade skogsstigar eller småvägar. Här går banan på vissa partier genom obanad terräng. Underlaget är ofta stenar och rötter.
Den typen av bana passar orienterare bra.
19-årige Erik Johansson, som vann herrklassen, är en av landets bästa juniorer i både orientering och löpning. I år har han vunnit junior-SM både på 1500 m och 5000 m.
Erik representerar Hässelby SK i friidrott och Halmstad OK i orientering. Vid Tjur Ruset bildade han laget Svenskt stål säger skål! tillsammans med fem andra f.d. elever vid orienteringsgymnasiet i Eksjö.
Han bildade under större delen av loppet tätgrupp tillsammans med Mikael Andersson – duktig löpare från Vallentuna – och Jerker Lysell – juniorlandslagsman i orientering från Bollnäs-klubben Rehn.

”Micke” Andersson var först in på upploppet, men Erik var starkast i spurten och segrade på 36.29 – två sekunder före ”Micke”.
– Kul bana, tyckte Erik.
– Vi tränar ibland intervaller i en mosse. Det hade man nytta av idag.
Mikael Andersson kunde trösta sig med att han vann brandmanna-SM i terränglöpning som avgjordes vid Tjur Ruset.

I damklassen var Maria Kleijn – orienterare från Södertälje – överlägsen. Hon vann med nära en minut före Emma Dahlstedt från IFK Lidingö – också hon orienterare.

Emma Bivstedt, som var snabbast av flickorna i ungdomstävlingen Kalv Ruset, är dock inte orienterare. Hon satsar istället på friidrott och skidåkning.
– En av de roligaste tävlingar jag varit med i. Det var annorlunda att springa i vatten, kommenterade 14-åriga Emma. som tävlar för Hässelby SK i friidrott.
– Man får ta i så mycket man kan. När det var lerigt var jag helt slut i benen. Man får försöka vila när det går utför.