Rekordmånga kvinnor i Spring Cross

Hela 43 procent av de som sprang Spring Cross var kvinnor. En rekordhög andel tjejer i ett lopp för både män och kvinnor i Sverige.

46 procent anmälda, 43 procent som sprang. I ett mixat lopp i Sverige, där både män och kvinnor deltar handlar det om rekordandel.
– Klart att vi också vill tävla och nå bra tider, sa Päivi Westberg från Västerås som sprang den långa banan över tolv kilometer.

Päivi vill att alla lopp ska ha tidtagning även för tjejer.
– Ja, självklart borde den valmöjligheten finnas på alla lopp. Men för egen del kör jag med GPS på armen och tar min tid själv. Det funkar bra, sa den konditionsstarka 38-åringen.

Emelie Löfstedt, 28 år, kom in under målskynket med en faslig hastighet trots tolv kilometer i benen.
– Siktade på att gå under 1.30. Det här blev ju mycket bättre, jublade Emelie och kramade om det mesta som fanns i målområdet.

Visst fanns det även killar i loppet. Fortfarande är övervägande delen män, men vågskålen håller på att jämna ut sig helt.
– Siktade på under 50 minuter, men missade med någon minut, sa Adrian Gehrig, 23 år. Adrian studerar på Handelshögskolan och har haft Spring Cross som ett stort mål under träningen i vinter och vår.
– Vi är några kamrater som sporrat varandra. Jag tror jag är först av oss. Det känns förstås härligt, fortsatte Adrian som har Lidingöloppet som sin nästa stora utmaning.
– Hoppas jag klarar medaljtiden (under 2.15) då, sa Adrian och spanade efter sina kompisar vid målområdet.

Östgöten Jens Jonasson, IK Akele, flyttade till Stockholm för några veckor sedan och ville hälsa: ”Att här finns jag”, genom att vinna Spring Cross. Med tiden 41.47 var han totalt överlägsen.
– Det kändes bra. Nu siktar jag på att springa under 2.30 på Stockholm Marathon. Det är dags, sa Jens.
Men visst måste en tjej få sista ordet, en dag som denna.
– Hoppas att det här får ännu mer tjejer att vilja träna och tävla i löpning. Det är faktisk jättekul, sa Anna Niregård en av de 43 procenten tjejer i startfältet.