Rekordjämnt i Sylvesterloppen

Peter Gross vinner Sylvesterloppet i Göteborg före Patrik Andersson. Foto: Deca Text&Bild

Sylvesterloppen i lördags handlade om att springa ut det gamla året. Men ibland också om att vinna en prestigefylld seger. Som när Peter Gross spurtslog Patrik Andersson i Göteborgs Sylvesterlopp. Segermarginalen blev några meter på den 10 km banan med start och mål på Heden.

Med nollgradigt och bitvis blå himmel var det många som i sista stund passade på att efteranmäla sig till de olika loppen runt om i Sverige. Deltagarrekord noterades på många ställen. Sylvesterloppet i Göteborg har länge varit stort och även om man inte kom upp i rekorddeltagande hade arrangerande Solvikingarna drygt 1700 startande.

För elitlöparna är loppet i Göteborg det mest prestigefyllda av Nyårsloppen. I 2010 års lopp var det tveksamheter inför målgången. Mållinjen var inte tydlig eftersom klockan var på ett annat ställe. En repris av det undveks i år med den enkla lösningen att placera mållinje och klocka på samma ställe. Patrik Andersson som förra året fick dela segern med William Lind fick dock tufft motstånd på upploppet och fick ge sig för Peter Gross. Peter vann på goda 31.52 på den kontrollmätta 10 km-banan.
Det blev okså rekordjämnt om damsegern med fem tjejer under 38 minuter. Eva Nyström, Ullevi FK, höll undand för Linn Nilsson, Hälle IF, på slutet och vann på tiden 37.12. Men även Erika Dinis, Åsa Annerstedt och Katarina Åström klarade sig alltså under 38 minuter.

Oväntat motstånd för David Nilsson

I Kalmars Sylvesterlopp fick David Nilsson, som under året vunnit två SM-silver, blivit tvåa i Lidingöloppet och är Sverigetrea i maraton, oväntat motstånd av comebackande Jonas Andersson. Jonas som har problem med ett knä och inte sprungit ett millopp på hela året pressade nu David ända in till mållinjen.
– Tiden är helt okej, målet var dels under 33 men också under 32,27, vilket är sista tiden för att komma med på årsbästalistan, och det klarade jag precis så jag är nöjd, sade Jonas efter loppet.
Totalt sprang närmare 200 i Kalmar.

Tackling snuvade Daniel på segern på Gotland
På Gotland är Nyårsloppet i Klintehamn sista deltävling i kampen om den att vara den bästa löparen på Gotland. Under året räknas sju deltävlingar. Inför finalen i Klintehamn var det redan klart att Åsa Edman, Roma IF skulle ta hem titeln bland damerna. I herrklassen var det på papperet också avgjort. Trodde alla, inklusive de inblandade. Tills det att Gotlands Friidrottsförbunds Bo Larsson kontrollräknat och ledande Daniel Hejdström åkt på en tackling och knäckte ett revben när han spelade innebandy.
Det hade räckt med att Daniel tagit sig runt de 12,2 kilometerna i Klintehamn för att bärga "Bäst på Gotland-titeln". Nu snuvade veteranen Olof Thunegard Daniel på segern genom att vinna loppet.