Reima satte sig och vann 24-timmars

En del hasade sig fram, någon nästan kröp och segraren satt i en vilstol på banan och kunde knappt resa sig upp. Slutspurten i Trollhättans 24-timmarslopp bjöd på spänning och Reima Hartikanien som länge såg ut att klara drömgränsen 24 mil satte sig på en stol efter 22 timmar.

Reima Hartikainen är en fantastisk löpare. De senaste 14 dagarna har han hunnit med att bli 14:e man på Stockholm Marathon, sätta pers på 5000 meter med 16.10 och på söndagen vann han 24-timmarsloppet i Trollhättan. Hartikainen klarade av 22,1 mil på varvbanan med start och mål på Spikön i Trollhättan.
Reima tog direkt efter startskottet klockan 12 på lördagen ledningen i loppet och sprang i jämnt tempo 10 km/h timme efter timme. Trots regn och rusk och malde Reima på hela natten. Det var först på söndagsmorgonen som det började gå grus i maskineriet och klockan 10 var Reima tvungen att sätta sig på en stol på banan och vila. Det var först ssta halvtimmen som han lyckades masa sig upp och fullfölja ett sista varv på den 317 meter långa slingan som alla löparna sprang eller gick sista halvtimmen.
Den ende svensk som sprungit längre än Reima är Rune Larsson som har det svenska rekordet på 26,2 mil.
- Jag satte ett bra personligt rekord i alla fall, sade Reima efter loppet. Och nu gav jag ju mig själv lite marginal till nästa år...

Det blev en lyckad utflykt till Trollhättan för familjen Hartikainen.
Reimas fru, Torill Hartikainen, vann damklassen på 173 kilometer - endast två kilometer från det norska rekordet. Och fastän hon visste hur nära hon var rekordet kunde hon inte ta sig de där sista kilometerna.
- Det gjorde fruktansvärt ont i benen just då, säger Torill som trots det är entusiastisk direkt efter loppet.
- Jag har aldrig sprungit längre än maraton tidigare. Det här var något helt nytt. Pröva själv!

Torill fick redan efter några timmars löpning ett betryggande avstånd till rutinerade svenskan Clarinda Larsson. Efter 12 timmar var svenskan en mil efter och rejält trött. Men Jönköpingstjejen lyckades ändå ta sig ytterligare sju mil under de sista tolv timmarna och klarade 160,074 kilometer totalt, vilket också är den nya svenska rekordnoteringen.