Råd när grundträningen inte går som planerat
Grundperioden i maratonträning enligt Szalkai pågår under tre månader. På papperet (eller skärmen) ser det enkelt ut, men vad händer om allt inte går som planerat? Vad gör man om man missar några pass?
Kontinuitet under grundträningen är viktigt. Men så inträffar något som gör att man missar dagar och ibland veckor av träning.
– Allt behöver inte vara förstört för det, säger tränaren Anders Szalkai som gjort träningsprogrammen på Marathon.se.
Grundträningsperioden i maratonprogrammen är de första tre månaderna på året. Under januari, februari och mars ska en grund läggas. Finslipnings- och formfaserna följer sedan i april och maj.
De sex olika träningsprogrammen på Marathon.se är detaljerade dag för dag. Pass för pass är beskrivet. Vad och vilken slags träning som ska göras inför Stockholm Marathon. Anders Szalkai litar på att folk använder sitt sunda förnuft och pusslar lite med programmen så att det passar vardagen.
Det kan ändå bli svårt att följa programmen. En morgon vaknar man med en otäck influensa, en annan vecka känner man att benhinnorna börja ömma. Eller så har man en vecka då det bara inte funkar att träna.
Är allt förstört då? Nej så klart inte! Anders Szalkais har råd:
Om kortare förkylningar
- Har man bara varit förkyld och inte missat mer än veckas träning så bör man kunna hoppa in i den aktuella träningsveckan. Men kom ihåg att träningsveckorna inte ser likadana ut. Eftersom mitt träningsprogram har en pulsering så varierar både längd och intensitet. Ser det ut att vara en ”tung vecka” bör man tänka sig för och kanske korta ner långpasset. Kanske kan man även hoppa över något pass om det känns tungt.
Om du missat mer än veckas träning
- Det går aldrig att träna ifatt genom att köra hårdare när man väl kunnat börja springa igen. Det bästa är att se om man kan börja där man slutade i träningsprogrammet. Kolla vilka sorters pass du har missat. Gör en realistisk plan att komma ifatt programmet på sex veckor där du pusslar lite själv. Håll nere farten under träningarna och stirra dig inte blind på långpassens längd i kilometer utan kolla hellre på klockan och dra ner på kilometerna.
Om du börjar känna dig sliten och har svårt att hänga med i programmet.
- Om man börjar känna sig sliten så kan man helt enkelt stryka något pass för att få extra vila. Man bör kanske också fundera över vad det kan bero på. Har jag för hög ambition? Kanske springer jag för snabbt. När man känner sig på gränsen så ska man naturligtvis heller inte ta ut det där sista på intervaller och backpass.
Vi sammanfattar med några viktiga kom-ihåg:
• Kontinuitet i träningen är det viktigaste
• Det funkar inte att träna igen och köra två veckors träning på en vecka.
• Stryk pass om det känns tungt
• Varning för höga farter