Positivt besked för Mustafa

Mustafa Mohamed fick ett positivt styrkebesked när han kom på andra plats i Europacupen i terränglöpning som avgjordes på en lerig bana i Istanbul.

Den senaste månaden har Mustafa varit på träningsläger i Kenya. I slutet av det träningslägret fick han problem med vadmusklerna och tvingas skära ned på kvalitetsträningen.
Därför var Mustafa osäker på formen när han kom till Turkiet för att göra årets första tävling. Han öppnade också loppet försiktigt. Efter det första varvet låg Mustafa långt ned i det 103 man starka startfältet.
Han varvade efter 2 km som 30:e löpare. Mustafa sprang sedan upp sig och närmade sig allt mer täten. När han till sist kom ikapp tätklungan hade Alemayehu Bezabeth från den spanska klubben Bikila Toledo gått loss. Avståndet var för stort och Mustafa slutade som tvåa i loppet.
Bezabeth noterade 32.01 på den 10 km långa banan. Han var fem sekunder före den svenske OS-finalisten på 3 000 m hinder.

Andraplaceringen innebar ett positivt styrkebesked för Mustafa, som närmast siktar in sig på att springa 3 000 m vid GE Galan i Globen den 18 februari.
Oskar Käck gjorde ett starkt lopp som gav honom 17:e plats i denna tuffa tävling. Käck var distanserad med 1.11 av vinnaren.

Europacupen är en tävling för de bästa europeiska klubblagen. Hälle IF kom på åttonde plats i herrklassen.
I damklassen var Hässelby SK nionde bästa lag. Här var Karin Sennvall snabbast med en 28:e plats, tio sekunder före landslagsorienteraren Lena Eliasson som blev 30:e löpare.
Sävedalen kom på femte plats bland de kvinnliga juniorerna.

Europacupen i terränglöpning har arrangerats i över 30 år. Mustafa Mohameds andraplats i årets tävling är den bästa svenska placeringen någonsin i damernas eller herrarnas seniorklass.

Det var mulet, fem-sex plusgrader och blåsigt när herrana tävlade.Under damloppet tittade solen fram och då steg temperaturen något.