Plötsligt dödsfall i Lidingöloppet

En deltagare i Lidingöloppet på lördagen avled i ambulans på väg till Karolinska sjukhuset. Mannen drabbades enligt preliminära uppgifter av hjärtstopp fyra kilometer från mål.

– Publik och funktionärer larmade omedelbart och vi hade inom två minuter sjukvårdspersonal på plats som satte in akuta insatser, säger Lidingöloppets generalsekreterare Tomas Hoszek.

Mannen deltog i Lidingöloppets 15-kilometers klass och hade sprungit nära 11 kilometer när han vid Jaktstigen, strax innan Grönsta, segnade ned.
– Lidingöloppet beklagar å det djupaste det som skett och sänder våra tankar till löparens familj och vänner.

Lidingöloppet har arrangerats sedan 1965 och på lördagen uppmärksammades den miljonte löparen som anmälde sig till loppet i våras. Dödsfallet i loppet är det första i Lidingöloppets historia.
Lidingöloppet har varit föregångare när det gäller att informera om hälsorisker och har tagit fram en frivillig hälsodeklaration som man uppmanar alla löpare att göra innan loppet.

Varje år startar drygt en halv miljon svenskar i olika typer av löpartävlingar.
Dödsfall i samband med motionslopp är mycket ovanliga men i år har det inträffat i ett trail-lopp i Norrköping, i halvmaraton-loppet Kungsholmen Runt i Stockholm och i cykelloppet Vättern-rundan.