Petter och Therese klarade ÖTILLÖ

Petter Askergren och Therese Alshammar på väg upp på en av de 24 öarna längs vägen från Sandhamn till Utö.

Under de 13 år som den numera klassiska swimruntävlingen ÖTILLÖ arrangerats har det aldrig gått så snabbt från Sandhamn till Utö i Stockholms skärgård.
– En otrolig stark artist, inspiration och fantastisk stark simmare och atlet, lovordar simmarlegenden Therese Alshammar sin parkamrat musikartisten Petter Askergren.
Duon var ett av de 144 lag som på måndagen lyckades klara av den 75 km långa banan med 65 km terränglöpning och 10 km simning över och mellan 24 öar i Stockholms skärgård.

– Petter höll jämnt skägg med mig i simningar, höll mitt humör uppe (det behövdes när knäna gav upp någon gång efter åtta timmar) och drog mig fram den sista biten fram i mål, skriver den OS-medaljerade simmaren Therese Alshammar på Instagram.
Petter och Threse var nära fyra timmar efter segrarna i mixklassen, men höll undan för den andra kändisduon en fyrfaldiga VM-guldmedaljören i simning, Emma Igelström, som tävlade med fotografen och medieprofilen Bingo Rimér.

Topplagen pressade varandra till osannolika farter i ÖTILLÖ, VM i swimrun i Stockholms skärgård. Förhållanden var idealiska för ett snabbt lopp runt den 75 km långa banan från Sandhamn till Utö men att segrarna i herrklassen slog fjolårets rekordtid med nästan 19 minuter, mixlaget slog rekordet från 2016 med 33 minuter och att damerna slog det tidigare rekordet i damklassen med 36 minuter, var det ingen som kunde förutspå. En oerhörd bedrift av alla tre segrarlag.
Det blev ett nagelbitande lopp i både herr- och damklassen, med en tät kamp ända in i mållinjen. Under större delen av loppet skilde det bara sekunder mellan de tre topplagen i herrklassen men tillslut lyckades Fredrik Axegård och Alex Flores dra ifrån och sätta ett nytt osannolikt banrekord som snabbaste lag någonsin runt den 75 km långa banan från Sandhamn till Utö med tiden 7 timmar 39 minuter och 25 sekunder, hela 19 minuter snabbare än fjolårets rekordtid.

Fredrik Axegård och Alex Flores på väg mot nytt banrekord och seger i ÖTILLÖ 2018.

– Vi hade inte i vår vildaste fantasi kunnat drömma om en sån overklig sluttid! Man kan aldrig veta vad de andra lagen har för taktik så det är bara att köra på framåt hur smärtsamt det än är, hur mycket kramp man än har. Vi hade bestämt oss för att inte släppa taget om någon. Vi siktade på under åtta timmar och podium men att vinna med den här tiden är ju helt otroligt, sade det överlyckliga segrarlaget Axegård och Flores vid målet vid Utö värdshus.

Kristin Larsson och Annika Ericsson fick en tuff match men vann till slut med fyra minuters marginal före Fanny Danckwardt och Desirée Andersson.

Den oslagbara duon Annika Ericsson och Kristin Larsson förde en tuff strid mot tvåorna i damklassen Fanny Danckwardt och Desirée Andersson, som ledde en stor del av loppet men till slut gick i mål knappt fyra minuter efter segrarna, som slog sitt eget rekord från 2016 med 36 minuter.
– Dagens förhållanden var helt perfekta, varmt i vattnet och ingen vind. Vi har kunnat trycka på och hålla takten utan att vara stela och kalla som tidigare år. Dessutom mötte vi starkt motstånd så vi kunde inte dra ner på tempot, säger Kristin Larsson i mål på Utö efter lagets tredje raka VM-guld i swimrun och rekordsnabba tid i damklassen.

Martin Flinta och tjeckiskan Helena Erbenova Karaskov på väg mot segern i mixklassen.

I mixklassen hade Martin Flinta och tjeckiskan Helena Erbenova Karaskova  en bekväm ledning mot nästa mixlag men tävlade mot topp 10 i herrklassen och gick i mål som åttonde lag totalt med den imponerande snabba tiden 8:16:15. Flinta och Erbenova Karaskova har varit oslagbara i mixklassen hela säsongen och har vunnit samtliga kvallopp till ÖTILLÖ i år. Lyckas de hålla ledartröjan på nästa lopp i Tyskland i slutet av september (ÖTILLÖ 1000 Lakes), vinner de 33 000 € / 350 000 SEK (efter sex raka segrar).

Endast elva lag bröt eller klarade inte av "cut off"-gränserna i årets tävling. Totalt fullföljde 144 lag från 25 nationer i den trettonde upplagan av ÖTILLÖ, VM i swimrun och en av världens tuffaste endagarstävlingar.

Resultat topp 3 ÖTILLÖ 2018

Herr
1. Fredrik Axegård och Alex Flores (SWE), Team Sport Office, 7:39:25
2. Jonas Ekman Fischer och Lars Ekman (SWE), Sailfish Team Bröderna Bäver, 7:42:07
3. Oscar Olsson (SWE) och Adriel Young (AUS), Team Ark Swimrun-HUUB, 7:44:20

Mix
1. Martin Flinta (SWE) och Helena Erbenova Karaskova (CZE), Thule Crew/Wolffwear Swimrun, 8:16:15
2. Sam Clark (NZL) och Marika Wagner (SWE), Apollo Sports, 8:30:19
3. Thomas Schreven (NED) och Jasmina Glad-Schreven (FIN), Say no! to doping, 8:36:29

Dam
1. Kristin Larsson och Annika Ericsson (SWE), Team Outdoor Experten, 8:56:26
2. Fanny Danckwardt och Desirée Andersson (SWE), Team Envol, 9:00:15
3. Charlotte Eriksson och Renée Huuva (SWE), Yo Running Club, 9:07:11


Se bilderna från ÖTILLÖ 2018

Här är ett axplock av de bästa bilderna från de officiella ÖTILLÖ-fotograferna Jakob Edholm och Pierre Mangez.