Szalkai om hetluften i Peking och herrarnas mara

Respekten för värme och luftfuktighet och dålig luft präglade inledningen på damernas OS maratonlopp och segern gick till tjejen som ”vågade” sticka iväg. Jag har nu själv sprungit några pass i Peking under OS och jag kan konstatera att morgonluften varit ganska bra och löpningen har inte känns så mycket tuffare än ”hemma”. Om man jämför med VM i Osaka ifjol, var det klart tuffare yttre klimatförhållanden och till och med Stockholm Marathon främst i fjol hade tuffare värme.

Nu kan vädret ändras till herrarnas OS mara natten mellan lördag och söndag svensk tid (start kl 00.30 - SVT och Europsport) , men om det består kanske inte herrloppet blir lika avvaktande som damloppet. Utifrån startfältet och banprofilen finns det fog för att det kan bli riktigt bra fart.
Precis som i damernas maraton är det svårt att hitta en storfavorit, men om man tittar på fältet hittar man några löpare med större meriter som på pappret kan meritera för ett OS guld.

Främsta nationen inom herrmaratonlöpning är utan överdrift solklart Kenya, och nu kommer landet med tre riktigt vassa löpare. Den kenyan med snabbast tid och utanför mästerskap tyngst meriter är Martin Lel, som vann London maraton i våras på 2.05.15. Lel vann även i London 2007 och är regerande mästare i New York Marathon.

Lel tror jag har kylan för att kunna vinna, och framförallt har han visat sig riktigt stark i lopp som avgjorts sista biten in mot mål. Tvåa och 9 sekunder efter Lel i London var unge landsmannen Sammy Wanjiro.
Wanjiro inte har så mycket maratonrutin, men innehar världsrekordet på halvmaran så farten räcker till. Wanjiiro är baserad i Japan, och det talar för att han trots sin ungdom fått lära sig det tålamod som behövs för att vinna ett OS guld. Förra hösten vann Wanjiro sin mara debut i anrika Fukouka Marathon på 2.06, så han vet hur det går till att vinna.
Världsmästaren från VM i Osaka ifjol, Luke Kibet, var utanför det kenyanska OS laget fram till för en vecka sedan, då Robert Kipkoech Cheruiyot som hade en plats i kenyanska laget skadade sig under ett kortintervallpass.

Kibet, var anmäld som reserv och fick alltså sätta sig på ett plan till Peking. Det talar lite mot Kibet att hans träningsförberedelser inte varit helt riktade mot OS. Tanken var att han skulle springa Berlin Marathon i september, och det innebär att han kanske inte "gjort klart alla långpass”, men samtidigt är han säkert riktigt motiverad att visa sig värld platsen. Är man regerande världsmästare kan man inte räknas bort.

Förutom de kenyanska löparna har Afrika flera andra starka löparnationer, med Marockanerna Gharib and Goumri i spetsen följt av några Etiopier, och några löpare från Eritrea som säkert vill störa kenyanerna.
Om vi tittar utanför Afrika, finns det några löpare som faktiskt kan slå sig in.
Från USA kommer Ryan Hall som gjorde 2.06 i London i våras (5:a), och vann USA´s OS uttagningar på maraton på ett imponerande sett i Central Park förra hösten. Det vore stort för löpningen i USA om Hall kunde blanda sig i medaljstriden.

Från Europa finns flera löpare av klass, och främsta utmanare är nog Viktor Röthlin från Schweiz, som var 3:a på VM ifjol och tidigare i år vann Tokyo Marathon på 2.07.
Röthlin har visat sig stark i mästerskapslopp, och jag rankar honom klart före regerande olympiske mästaren Stefano Baldini från Italien som nog får svårt att försvara sin titel.
Hela Baldinis träning har varit riktad mot att just försvara guldet, men precis som storlöparen Paula Ratcliffe i dam maran har han haft flera störmoment i träningen på grund av skador.
På slutet har det till och med varit tal om att han inte skulle kunna starta men nu verkar han komma till start, så kanske, kanske har han hittat rätt?

Sist men inte minst måste vi givetvis varna lite för Asien. Främst är det japanerna som har några starka kort, och oerhörd mästerskapstradition, dock sällan medaljer av ädlaste valör på herrsidan. Qatar har några löpare som säkert kommer synas, och någon hemmalöpare från Kina men jag tror inte det räcker till guld.

Från Norden har vi en favorit i Ålands, Finlands och Uppsalas Janne Holmén.
Holmén tränar och bor i Uppsala och tävlar i Sverige för Rånäs 4H. Rapporter säger att Janne gjort några kanonpass på hög höjd inför OS. Att det är mästerskap talar för Janne, då han har riktigt framskjutna placeringar just i mästerskapen med EM guldet från München som främsta merit. Nämnas bör att Janne i år också gjort 2.10 i Rotterdam Marathon, så med ett smart lopp kan det bli en topp 10 placering. Janne har sällskap av sin finländske landsman Francis Kirwa i OS loppet, men i övrigt inga fler nordbor.

Om jag måste ta ut några, tror jag kenyanerna Lel och Wanjiru tar medalj och att Röthlin slår sig in på pallen. Men maran är maran, och vem som under fyra år framåt kan kalla sig olympisk maratonmästare vet vi tidigt söndag morgon.

Anders Szalkai för Marathon.se

Mer om OS i Peking 2008