Per och Erik kompletterar Japan-resenärerna

I söndags genomfördes ett uttagningslopp över fem kilometer i Göteborg för att utse femtemannen och en reserv till marathonstafetten i Japan om två veckor. Per Jacobsen var snabbast närmast före Erik Petersson och de två kompletterar de fyra tidigare uttagna.

Vindstilla, sol och runt fem grader var de vädermässiga förhållandena i Göteborg när sju löpare gjorde upp om den resterande platsen i femmannalaget till marathonstafetten i japanska Chiba den 23 november. Loppet genomfördes med individuell start i enminutsintervaller där löparna sprang på den flacka cykelbanan längs Säröleden med mål utanför Slottsskogsvallen.

Arton sekunder skiljde mellan de fem första där Götas landslagsman på hinder, Per Jacobsen, var snabbast med 14.31, fem sekunder före Mölndals Erik Petersson. Erik var i sin tur fem sekunder före 19-årige Olle Walleräng som den här hösten visat att han är konkurrenskraftig även på sträckor längre än 1500 m.

Marathonstafetten i japan, även kallad ekiden, är en årlig tävling där marathondistansen är uppdelad på fem sträckor: 10 km, 5 km, 10 km, 5 km och 12,195 km. Startfältet är alltid av världsklass med bland annat flera afrikanska länder. Sverige har varit med ett par gånger, huvudsakligen på herrsidan, och i fjol blev det en 14:e-plats.

I årets lag kommer Erik Sjöqvist, Mustafa Mohamed och Claes Nyberg springa långsträckorna medan Henrik Skoog och Per Jacobsen tar hand om de två kortare. Parallellt med stafetten genomförs ett 5000 m-lopp på bana för alla reserver och där får alltså Erik Petersson av allt att döma chansen att förbättra sitt personliga rekord på 14.29,05 från lag-SM i somras.

Resultat stafettuttagning, Göteborg 7/11
Män 5 km

1) Per Jacobsen, Göta, 14.31
2) Erik Petersson, Mölndal, 14.36
3) Olle Walleräng, Råby-Rekarne, 14.41
4) Rachid Benjira, Hammarby, 14.46
5) Oskar Käck, Hagen, 14.49
6) John Laselle, Tureberg, och Emil Lerdahl, Hammarby, 15.14