Öberg smög förbi Szalkai i New York

Orienteringsstjärnan Peter Öberg var mycket nöjd efter sin debut som maratonlöpare.
- Det var en fantastisk upplevelse, men det blev stumnt i benen de sista 15 kilometerna, sade Peter efter New York Marathon.
Med tiden 2.39.21 snuvade han också Andres Szalkai på att bli bäste svensk i loppet.

- Det gick lätt fram till halva loppet och jag såg Szalkai långt framför mig när vi kom in på Manhattan, berättar Peter Öberg efter loppet.

Anders Szalkai springer numera som motionär, men 2001 års Stockholm Marathon-vinnare, håller fortfarande god form. Han passerade halvmaran på 1.13.50 och hade 41 sekunder upp på Öberg,

Efter halva loppet höll båda två fart för under 2.30. Men det är också efter halva loppet som betongen börjar. Först Queensboro bridge och sedan hela First Avenue fem kilometer upp till Bronx är det stenhårt undderlag.
Slut på det roliga, skulle man kunna säga.
- Benen stumnadet och jag som trodde att jag skulle kunna öka lite men istället tappade jag på Szalkai, berättar Peter Öberg.

Pappaledige Anders Szalkai har numera annat att syssla med än att springa långpass. Och det är långpass som behövs för den sista milen. Annars faller farten dramatsikt...
- När vi kom in i Harlem så började jag ta in igen men jag blev osäker på om han kanske skulle tända till om han såg mig och få ny kraft, så jag smög lite försiktigt förbi utan att säga något och hoppades på att han inte skulle känna igen mig, skrattar Peter Öberg.

Nu blev den debuterande orienteraren bäste svensk med tre minuters marginal.
- Det här var ett fantastiskt lopp, men ärligt har jag nog mer sprungit som turist. ...undrar vad jag skule kunna göra om man gör alla förberedelser rätt.