Nyberg in i väggen i Hamburg

Nej, det blir inget VM i maratonlöpning för Claes Nyberg. På söndagen satsade den 32-årige Karlstadsbon tufft i Hamburg Marathon. Vid 21 km såg det ut att hålla för en VM-biljett, vid 32 kilometer var han vid gott mod, men sedan började dramatiken?

- Efter vätskekontrollen vid 35 kilometer så fick jag ingen mer energi, jag tappade farten och sedan började jag få svårt att se och jag hörde inte ens publiken, berättar Claes några timmar efter kollapsen i Hamburg Marathon.
Efter 38 kilometer handlade det inte längre om att kvala in till VM, det gällde bara att klara sig i mål de 42 195 meterna.
- Men vid 41 kilometer kunde jag inte ta mig en meter till, det är ju helt vansinnigt, men jag kunde verkligen inte.
Om Claes hade haft krafter kvar hade han kunnat hasa sig under 2.20 men istället togs han om hand av sjukvårdspersonal och fick hjälp i en ambulans.

Under eftermiddagen piggade Claes på sig men var fortfarande väldigt trött men analyserade själv vad som hade hänt:
- Antagligen var det en kombination av att energin tog slut och att jag samtidigt hade lite vätskebrist. Säkert fick jag mjölksyra också.
Väggen alltså! Alla maratonlöpares spöke. Drabbar oftast debutanter som helt enkelt sprungit för fort för sin kapacitet.
- Innan nästa maratonlopp ska jag springa fler långpass, säger Claes Nyberg. Jag var nog inte vid distansen.
Claes Nyberg har dominerat svensk terränglöpning under de senaste åtta åren och han har också varit framgångrik på 5000 och 10000 meter på bana.
- Jag råkade ut för en liknande kollaps i Lidingöloppet 1995, men då tog jag mig i alla fall i mål. Nu kan jag inte ens säga att jag sprungit ett maratonlopp...

Loppet i Hamburg vanns av spanjoren Julio Rey på världstiden 2.07.27.
före kenyanerna Henry Cherono (2.11.55) och Barnabas Rutto (2.11.59).
Kenyanskan Hellen Kimutai vann damklassen på 2.25.53.

Totalt deltog 21500 i årets Hamburg Marathon vilket är nytt deltagarrekord.