Nu trivs Mattias med löpningen

Mattias Claesson är talangen som envist gått sin egen väg och som i helgen visat att han har utvecklats till en av Europas bästa löpare på 800 m.

Den färske bronsmedaljören på 800 m i inomhus-EM kommer från Mullsjö i Småland. Efter några lovande resultat i främst terränglöpning flyttade han som 16-åring till Sollentuna för att börja på Löpargymnasiet.
Han presterade snabbt goda resultat på 400 m och 800 m.
Efter ett och ett halvt år i Stockholm bytte han klubb från Mullsjö SOK till Hässelby SK.

Genombrottet kom den 28 juli 2004. Klockan var strax efter fyra på eftermiddagen när Mattias Claesson inför nästan öde läktare i Stockholms Olympiastadion sprang 800 m i DN Galans förtävlingar. Efter en ytterst imponerande avslutning de sista 300 metrarna vann han loppet på 1.48,15.
Tiden innebar personligt rekord med hela 2,92 och svenskt juniorrekord med 0,97 sekund.
Ett år senare var han storfavorit på 800 m vid junior-EM som avgjordes i Kaunas i Litauen. Mattias motsvarade förväntningarna och vann JEM-finalen på 1.49,58. Han var 1,21 sekund före tvåan vilket var den största marginalen någonsin på denna distans i ett junior-EM.

Många har synpunkter
När en så stor talang presenterar sig i en gren som 800 m är det många som blir intresserade och engagerade.
Få idrottsintresserade personer har några synpunkter på tekniken för en släggkastare eller på benpendlingen hos en stavhoppare. Men åtskilliga har åsikter om hur en löpare ska träna och tävla.
Det är svårt för en ung löpartalang att veta vem eller vilka av alla som kommer med goda råd som man ska lyssna på.
Mattias har löst detta problem genom att bli sin egen tränare. Visst pratar han emellanåt träning med andra löpare eller med ledare och tränare. Men han lägger upp träningen helt själv.
– Jag känner min egen kropp och jag har lärt mig en hel del om träning genom åren, förklarar Mattias.

Denna inställning går tvärt emot alla svenska teorier om hur man ska bli en duktig friidrottare. Både ledningen för svenska landslaget och de ansvariga inom Sveriges Olympiska Kommitté mer eller mindre kräver att elitaktiva ska ha en personlig tränare.
Men Mattias står på sig. Han fortsätter att vara sin egen tränare.

Höga krav på Mattias
Efter JEM-guldet 2005 var det många som förväntade sig snabba resultat av den elegant löpande talangen, och när resultaten inte blev så bra som många hoppats på under de kommande åren ökade tvivlen på Mattias Claesson.
Det hjälpte inte att han var 0,01 sekund från bronsmedaljen vid inne-EM i Birmingham 2007 och att han sprang bra vid utomhus-VM i Osaka samma år; personbästa med 1.46,43.
Mattias fick fortsatt kritik för att han inte hade någon tränare, och han fick kritik för sitt sätt att springa 800 m; försiktig öppning och stark avslutning.

I fjol kom det första riktiga bakslaget för Mattias. Han satsade hårt på att kvalificera sig för OS och blev mycket besviken när han inte lyckades ta en plats i OS-truppen.
Han var oinspirerad under avslutningen av säsongen och sprang dåligt.

Nära att sluta med friidrotten
Mattias funderade på att sluta med friidrotten. På hösten åkte han tillsammans med landslagskompisen Joni Jaako till New York för att hälsa på klubbkompisen Tor Pöllänen som studerar vid Manhattan University.
Den resan gav Matttias löpglädjen tillbaka, och han började träna inför 2009 där VM i Berlin i augusti är det stora målet.

Inomhus-EM fanns inte i tankarna. Mattias planerade en kort inomhussäsong för att inte förlora viktig träning inför utomhussäsongen. Två tävlingar var inplanerade; GE Galan den 18 februari och så inne-SM tio dagar senare.
Inför 10 000 åskådare i Globen överraskade Mattias med att bli tre i ett mycket meriterat startfält på 800 m. Han besegrade fjolårets OS-etta Wilfred Bungei från Kenya och var minder än en sekund efter Yuriy Borzakovskiy från Ryssland – de senaste årens kanske bäste 800-meterslöpare i världen – och Ismail Ismail från Sudan som var tvåa i OS 2008.
– När jag låg i uppvärmningshallen och laddade inför GE Galan tyckte jag att det skulle bli riktigt kul att springa. Det är sällan jag haft en så positiv känsl inför ett lopp, berättade Mattias.

Siktade på EM-guld
Trots att tiden i GE Galan – 1.48,93 – var 0,43 sekund över den svenska EM-gränsen gav förbundskaptenen Stefan Olsson direkt klartecken för start i inne-EM och Mattias beslöt sig för att förlänga inomhussäsongen med en vecka.
Efter ett starkt 400-meetrslopp i Sätrahallen och sedan en imponerande sololöpning på 800 m – 1.48,03 – vid inne-SM i Bollnäs åkte Mattias till Turin för att försöka vinna inomhus-EM.
Han var statistiskt sett den elfte bäste löparen de anmälda på 800 m i inne-EM, och han skulle få möta en av Europas absolut bästa friidrottare alla kategorier, Yuriy Borzakovskiy. Men detta minskade inte Mattias optimism.

I Turin imponerade Mattias Claesson med att helt dominera sina lopp i försök och i semifinal.
I finalen visade han lite för stor respekt för Borzakovskiy vilket medförde att han inte tog täten efter 400 m och därför fick en bökig löpning på det tredje varvet.
Trots att detta var Mattias hittills största framgång var besviken över tredjeplatsen i loppet.

Bättre på många sätt
Om några dagar betraktar han troligen sin insats i inne-EM på ett mer positivt sätt.
I vinter har Mattias visat att han vuxit som löpare. Han är starkare än tidigare, han återhämtar sig snabbare efter en tävling och han springer tekniskt bättre än i fjol.
Mattias har visat ett bättre självförtroende i tuffa internationella lopp denna vinter än tidigare, och han trivs bättre friidrotten och med livet i allmänhet.
Det ska bli intressant att följa honom i sommarens tävlingar, trots att han fortsätter att träna på egen hand.