Nu börjar årets stora skotest

Tre av testlöparna provar ut sina skor inför årets stora skotest.

Nu börjar årets stora svenska skotest. På torsdagskvällen hämtade de första testlöparna ut sina skor. Under den närmaste månaden ska nära 70 skomodeller testas.
I månadsskiftet april/maj presenteras resultatet här på Marathon.se.

I testet ingår endast träningsskor, och några modeller trailskor. Inga tävlingsskor och inga spikskor.
Tommie Nordh från Löplabbet är sedan flera år ansvarig för detta test.
– Det är intressant att följa utvecklingen av löparskor år för år, säger han.
– Årets trend är att de flesta företag har tagit fram skor med olika drop.

Enkelt uttryckt är drop skillnaden i tjocklek mellan sulan vid framfoten och sulan vid hälen. Det senaste året har barfotalöpning blivit ett begrepp i löparkretsar. Det handlar om att komma närmare underlaget, om att springa barfota eller med skor som ger ett löpsteg som påminner om barfotalöpning.

– Tidigare har det varit standard att sulan vid hälen är 12 mm tjockare än sulan vid framfoten, ett drop på 12 mm med andra ord, kommenterar Tommie Nordh.
– Nu är det standard att företagen producerar skor som har ett drop på 12 mm, 8 mm, 4 mm eller 0 mm.
– Det är spännande att se vad testlöparna tycker om de nya skorna.
– Frågan är om detta är en modefluga där skoföretagen lyssnat på all uppmärksamhet kring barfotalöpning, eller om konceptet med drop är något som kommit för att stanna.

De flesta testlöparna är ledare för träningsgruppen Team Stockholm Marathon. En av dem är Rune Stiernström som ska testa en modell från Saucony och en modell från Adidas.
– Det är kul att testa nya modeller. Jag har aldrig sprungit i de här skorna tidigare.
Rune började testet. Han kom springande direkt från jobbet till utdelningen av testskorna och satte sedan på sig en av de nya skorna när han fortsatte sin löpning hem till bostaden.
Flera av de andra Team Stockholm Marathon-ledarna skyndade iväg till Stadion och till TSM:s första torsdagsträning för säsongen.

Alla skor sin ingår i testet kommer att springas i minst tio mil av minst tre löpare. Testlöparna fyller sedan i ett utförligt frågeformulär. Med utgångspunkt från de synpunkter som då kommer in gör sedan Tommie Nordh en bedömning om var och en av modellerna som ingår i testet.