Nordea-löparna tog Business Class
Business Class är inte längre enbart ett sätt för män i kostym att resa bekvämt, det är också en tävlingsgren i S:t Eriksloppet - Stockholm Halvmarathon. Här är alla företag välkomna att anmäla sig i lag om fem. Totalt brukar det vara runt 50 olika företag som ställer upp.
Lennart Wahlgren, Mejt Torstensson, Kerstin Rahm och Niklas Rydberg är fyra av de totalt 27 anställda på Nordea som sprang lördagens lopp. De är alla överens om att lagtävlingarna, som finns i många lopp, är en sporre för att komma upp ur soffan och ut i löparspåret.
Nordea har en interntävling som kallas Löpstegen, i den får deltagarna poäng för varje lopp de är med i. Mejt och Lennart som har vunnit tävlingen flera gånger var berättar att det brukar bli 10-20 lopp per år. Premiären brukar ske i snö och slask under ”Två sjöar runt. Tävlingen går av stapeln i Sundbyberg i mars månad. Sedan kan den som önskar delta i olika lopp i stort sätt varje helg under vår och höst.
– Så nu vet du vad vi gör på helgerna, säger Mejt Torstensson och skrattar.
Totalt har Nordeas löparsektion 300-400 aktiva och Lennart har varit delaktig i tjugo år. På hans kontor står en rad stora och blänkande pokaler uppradade på en hylla. Lennart visar stolt upp den största som damlaget vann i en tävling 2002. Bredvid pokalerna hänger diplom från olika tävlingar och också ett foto på Lennart från förra årets Brolopp som gick över Öresundsbron.
Inför tävling tränar de individuellt. Det är svårt att få ihop tider för gemensam träning. Under själva loppet springer de också en och en men de behöver ingalunda känna sig ensamma. Löparsektionen har tagit fram specialgjorda träningskläder för de anställda, ”bra reklam för företaget”, flikar Lennart in. På det sättet känner de igen varandra och det blir en hel del prat före, under och efter loppet.
– Om man ser någon i spåret med våra lagkläder på så springer man ju såklart ikapp och hejar, säger Mejt.
Inför dagens lopp hade de laddat upp på olika sätt. Mejt kör med kolhydratsuppladdning medan Kerstin brukar dricka tomatjuice. De är alla dock överens om att det viktigaste inför en halvmara är att man har några längre löp pass i benen. Under de fem sista kilometerna brukar det visa sig om man laddat upp på rätt sätt.
– Under förra årets lopp fick jag och många andra kramp ungefär vid Söder Mälarstrand, då är det bara att stanna upp och stretcha, berättar Mejt.
Niklas Rydberg, som gör debut i S:t Eriksloppet idag tycker att det roligaste med lagtävlingarna är att man lär känna mycket nytt folk inom företaget. Alla är utspridda på många kontor och löpartävlingarna blir en samlingspunkt utanför jobbet.
Är det då någon konkurrens löparna emellan? Det nekar de fyra bestämt till.
– Det är klart det är kul att gå in i resultatlistor och se hur ens kamrater placerade sig, men det är ju mest på skoj, säger Mejt.
– Det är ju ingen elitverksamhet vi håller på med, utan friskvård, fortsätter Lennart.
Han har märkt att lagtävlingarna har en stor inverkan på antalet deltagare. När ett lopp tog bort sin lagtävling sjönk deltagarantalet på Nordea från 30 till två anställda.