New York fortsätter att locka svenskar

New York City Marathon har under många år varit världens största maratonlopp. Här är det trångt efter starten i det senaste New York City Marathon 2011.

I USA är det fortfarande turbulent efter 2012 års inställda New York City Marathon.
Arrangörsklubben New York Road Runners Club har tappat både medlemmar och deltagare i sina lopp. Men svenskarnas intresse håller i sig.
– Vi har sedan länge fullt till 2013 års lopp och har nu fullt även till 2014, säger Patrik Yderberg på svenska researrangören SpringTime Travel som har 600 platser i loppet.

Istället för att som i svenska lopp ha först-till-kvarn-prinicipen så får alla chansen att för 100 dollar (förra årets avgift) köpa en sorts lott. När anmälningstiden gått ut lottas sedan startplatserna ut.

Världens största maratonlopp har fortfarande endast knapphändig information om loppet 2013.
• Ingen information om banan eller om datum.
• Länkar till historik, statistik och resultat saknas när detta skrivs.
Allt försvann för flera månader sedan med superstormen Sandy.

– Det är ett problem hur de väljer att kommunicera och vi utländska researrangörer har haft långa möten med New York Road Runners för att få klarhet i vad som gäller, säger Patrik Yderberg, vd i SpringTime Travel men även styrelseledamot i T.O.U.R.S. den internationella samarbetsorganisationen för arrangörer av löparresor.

New York Road Runners Club täcker med en försäkring in återbetalning av startavgifterna i 2012 års lopp. Däremot är det oklart vad sponsorer och leverantörer har för krav på arrangörerna.
– Vi har blivit lovade att få tillbaka startavgifterna för alla löpare i 2012 års lopp men har egentligen inte fått något annat val, säger Patrik Yderberg.

De svenska researrangörerna har alltså inte fått möjligheten att byta återbetalningen mot en garanterad startplats något av de kommande åren. Något som i januari erbjöds de amerikanska löparna och löpare som kvalat in till 2012 års lopp.
Trots det ganska dåliga dealet att inte få tillbaka startavgiften och betala ny startavgift har 20000 av 2012 års löpare enligt tidningen New York Times valt en startplats i 2013 års lopp.

Svårare än någonsin att få en startplats
Eftersom drygt 20000 platser är öronmärkta för de internationella researrangörerna är alltså redan 40000 platser reserverade för 2013 års lopp.
Arrangörerna har endast 20000 platser kvar till loppet i år. Platser som ska fördelas bland annat på:
• Ordinarie anmälan.
• Löpare som klarat kvalresultat.
• Löpare som dragit nitlott tre gånger i anmälningslotteriet.
• Löpare som sprungit mer än 15 lopp.
• NYYR-medlemmer

Anmälan till lotteriet öppnar 24 april
Ordinarie anmälan till New York City Marathon kommer att öppna 24 april och vara öppen en månad. Istället för att som i svenska lopp ha först-till-kvarn-prinicipen så får alla chansen att för 100 dollar (förra årets avgift) köpa en sorts lott. När anmälningstiden gått ut lottas sedan startplatserna ut och man får betala en anmälningsavgift (2012 var avgfiten 347 dollar för en kvallöpare).
Cirka 100000 löpare brukar anmäla sig via lotteriet varje år men antalet platser är alltså betydligt mindre i år och chanserna att få en startplats mindre.

New York Marathon har också kvaltider som tidigare gett garanterad plats i loppet. Kvaltiderna till 2013 års lopp har dock skärpts och man kommer även att välja lotteri-modellen för kvallöparna som har totalt 2000 startplatser.

Ansedda New York Times berättar om den turbulenta situationen i New York Road Runners, nyckelpersoner som lämnar sina jobb och om vikande deltagarsiffror i löparklubbens mindre lopp:
– Folk pratar om att vi bara tänker på ekonomin, men vi är så mycket mer än big business, säger Norman Goluskin, styrelseledamot i Road Runners och aktiv i att promota löpning i skolor.
– Vi har helt enkelt inte gjort ett tillräckligt bra jobb när det gäller att tala om vad vi gör i vår verksamhet.