Nästan 23000 i mål på glödande Söder

FOTO: DECA Text&Bild

Vilken skön sommarkväll det blev i det 31:a Midnattsloppet Stockholm.
– Och en helt fantastisk stämning och inramning, säger Isa Seigerlund som var en av de närmare 23000 löparna som sprang milen på Södermalm.

– Heja blåa laget, ropade någon i publiken, och då skrattade vi till och med, säger Isa Seigerlund som deltog i Midnattsloppet för första gången.
– Kanske var lite trångt i backarna där de flesta gick men annars gick det att springa hela vägen.

Många av löparna lovordade den ljus och ljudkuliss som skapats i inledningen på backen upp mot Sofia kyrka där en av loppets huvudsponsorer hade en spurtaktivitet.
– En så häftig grej, det var helt klart loppets höjdpunkt. Om man inte orkar springa 10 km snabbt så kan man sprinta de 100 meterna.
Ljuset vid aktivitetsområdet följdes av den klassiska marschal inramning upp till toppen där ungefär halva loppet hade klarats av.

Snabbt i täten
Även om loppet till stora delar handlar om en folkfest för både deltagare och den otaliga publik som ramar in banan springs det också fort i täten.
Hässelbys Haben Idris tog direkt kommandot i loppet på herrsidan och försökte under större delen av loppet skaka av sig Sundbybergs Ababa Lama.
Trots tuff dragning i uppförsbacken mot Sofia kyrka lyckades inte Haben komma loss och på slutet kunde Ababa rinna ifrån till en segermarginal på 15 sekunder när han korsade mållinjen på Ringvägen på 30.15.
På klar tredje plats kom elitorienteraren Jonas Leandersson som hade 31:17 i mål.

På damsidan var Studenternas Frida Lundén, FK Studenterna, snabbast och tog med sina 36:14 en klar seger före Nina Persson Örgryte som kom i mål på 36.33. Trea blev Hanna Lindholm på 37.07, också hon från Studenterna som hade en bra kväll i Midnattsloppet.

Midnattsloppet går nu vidare med sin ”tour” till Göteborg där loppet, med ca 14000 anmälda löpare, avgörs på en ny bana i centrala delarna av stan. Därefter väntar Helsingfors helgen efter och totalt med Lilla Midnattsloppet och Minimil som arrangeras innan stora Midnattsloppet i Stockholm kommer runt 57000 löpare uppleva den feststämning som är Midnattsloppets fokus och signum.