Näst snabbaste maran någonsin

Wilson Kipsang i mål på 2.03.42 i Frankfurt. Det är världens näst bästa maratonresultat någonsin.

Efter en stark avslutning noterade kenyanen Wilson Kipsang världens näst bästa maratontid någonsin när han vann den 30:e upplagan av Frankfurt Marathon på 2.03.42. Kipsang var därmed endast fyra sekunder från det världsrekord som Patrick Makau från Kenya satte vid Berlin Marathon för fem veckor sedan.

Kipsang fick trösta sig med ett nytt banrekord. Han var 1.16 under sin egen segertid från i fjol.
42 195 m: 2.03.42

Frankfurt är ett lopp där arrangörerna satsar hårt på att få goda resultat genom att samla ett starkt startfält och engagera duktiga harar.
Nu låg 15 löpare i täten efter 15 km. Vid 21,1 km var det sex man kvar. Tiden var då 1.01.40 – fyra sekunder snabbare än vad Patrick Makau hade efter loppets första halva i Berlin.

Sedan sjönk dock tempot och när Wilson Kipsang gick upp i ledningen vid 35 km verkade chansen till ett världsrekord vara borta. Ensam i täten sprang han ifrån konkurrenterna och närmade sig samtidigt världsrekordet. Han tog in två-tre sekunder per kilometer, men det fattades till sist tre sekunder.

2.03.41 gör Wilson Kipsang till världens näst snabbaste maratonlöpare någonsin. Här är tidernas sex snabbaste:
2.03.38 Patrick Makau Musyoki, Kenya, Berlin 2011
2.03.42 Wilson Kipsang Kiprotich, Kenya, Frankfurt 2011
2.03.59 Haile Gebrselassie, Etiopien, Berlin 2008
2.04.27 Duncan Kibet Kirong, Kenya, Rotterdam 2009
2.04.27 James Kipsang Kwambai, Kenya, Rotterdam 2009
2.04.40 Emmanuel Kipchirchir Mutai, Kenya, London 2011

Herrklassen i Frankfurt dominerades som väntat av löpare från Kenya som tog tio av de elva första platserna.
Mamitu Daska från Etiopien vann damklassen på 2.21.59 vilket är världens femte bästa resultat i år.

Efter regn tidigt på morgonen var det fina förhållanden för elitlöparna med elva plusgrader när tävlingen startade klockan 10.00.

Frankfurt Marathon är efter New York Marathon höstens mest populära utländska mara för svenska löpare. 102 svenskar genomförde söndagens tävling.
Årets svenske mästare Daniel Woldu från Spårvägen kom på 45:e plats med 2.19.36 efter en optimistisk öppning (1.06.18 på första halvan).