När Otterbu är borta springer andra för seger

Förra årets damvinnare Kirsten Melkevik Otterbu, Norge, kommer inte till start i årets Varv på grund av en hamstringsskada. Segerstriden kommer därför säkert att stå mellan Ana Dulce Felix, Portugal, och Pauline Njeri, Kenya.

Den 26-åriga portugisiskan har fått ett stort genombrott i vinter. Hon var bästa europeiska vid terräng-VM (om man räknar bort kenyanskan Kiplagat som tävlar för Holland) med en 15:e plats. Ana Dulce Felix personliga rekord är 71.42 men hon vill bättre och har som uttalad målsättning att springa under 70 minuter i GöteborgsVarvet. Om Felix vinner så blir det den första portugisiska segern i loppets historia.

Den unga Pauline Njeri ,Kenya, vann Lidingöloppets millopp 2008 i stor stil och kom ifjol på femteplats i GöteborgsVarvet med 75.39. Har i vinter sänkt sitt personliga rekord till 70.14.

En intressant start skulle Mare Dibaba gjort. Den 19-åriga etiopiskan är kusin med mer välbekante Tirunesh Dibaba som tog dubbla OS-guld i Peking. Men de svenska myndigheterna beviljar inte henne visum.

– Mare är tydligen på väg att byta nationalitet. Då vill de inte bevilja ett visum just nu, förklarar Per Crona, elitansvarig för GöteborgsVarvet.

Två andra med hög kapacitet är Susan Kurui, Kenya (71.10 som bäst) och Meseret Dugo, Etiopien (74.24).