Mycket långlöpning på friidrottens årsmöte
Svenska friidrottsförbundet har årsmöte i Stockholm i helgen. Inför årsmötet har det kommit in 13 motioner. Hela sex av dessa motioner handlar om långlöpning. Förbundsstyrelsen föreslår avslag på samtliga dessa motioner.
Löparklubben TV-88 i Trollhättan föreslår att minimiåldern 17 år för deltagande i maratonlopp och halvmaratonlopp slopas.
– Att ungdomar tävlar på längre distanser har aldrig varit något problem i Sverige. Det finns åtskilliga idrotter som är potentiellt farligare för en ej fullvuxen individ än vad långdistanslöpning kan vara, skriver TV-88.
Förbundsstyrelsen föreslår att motionen avslås och hänvisar till att årsmötet 1999 biföll löparklubben Härlövs motion om att införa 17 år som minimiålder.
K-G Nyström från Vi Som Springer LLK föreslår Nyström att sanktionsavgiften för deltagande i långlopp avskaffas. För närvarande betalar de klubbar som arrangerar långlopp 3 kr och 96 öre per anmäld löpare till Svenska friidrottsförbundet och i allmänhet lika mycket till distriktsförbundet. Det är en kostnad som påverkar anmälningsavgiften i svenska löpartävlingar.
Nyström avser avgiften ska avskaffas eftersom de pengar som kommer in inte går tillbaka till långlöpningen.
Svenska Friidrottsförbundets styrelse föreslår att motionen avslås.
I en annan motion vill Nyström att Svenska Friidrottsförbundet ska göra något positivt för långlöpningen med de 100 000-tals kronor som årligen kommer in genom sanktionsavgiften, om nu sanktionsavgiften ska behållas.
– Jag tycker givetvis inte att det är fel att satsa på arenafriidrott, och speciellt för ungdomar, men någon måtta måste det vara. Svenska
friidrottsförbundet har väl aldrig prioriterat maratonlöpningen och kommer väl knappast att ändra sig, skriver Nyström
Förbundsstyrelsen föreslår att även denna motion avslås. Styrelsen anser att förbundet gör mycket för långlöpningen. Styrelsen pekar på Joggingkalendern, Joggingaffischen samt att en lista över de sanktionerade loppen finns på internet.
Reima Hartikainen från IFK Skövde Friidrott vill avskaffa sanktionsavgiften för ultralopp (tävlingar längre än 4,2 mil).Hartikainen anser att varken arrangörer eller löpare får något tillbaka för avgiften. Förbundsstyrelsen föreslår även här avslag.
I en annan motion vill Reima Hartikainen införa officiella svenska mästerskap i ultralöpning, t.ex 100 km eller löpning 24 timmar. Hartikainen vill också att förbundet ska ta ut landslag och skicka deltagare till VM i ultralöpning.
Förbundsstyrelsen föreslår avslag. Styrelsen pekar på att Sverige i största möjliga mån har SM-tävlingar i de grenar där det finns officiella VM-tävlingar. Det finns ej något officiellet VM i ultralöpning.
Reima Hartikainen, som är den flitigaste motionären vid detta årsmöte, vill i en tredje motion att Svenska friidrottsförbundet ska införa statistik också i ultralöpning.
Idag förs statistik för ungdomar, juniorer och seniorer i alla grenar inom arenafriidrotten samt för maraton och halv maraton.
Styrelsen föreslår att också denna motion avslås.
Styrelsen är dock positiv till en fråga som rör långlöpningen. Det handlar om styrelsens eget förslag om att införa officiella svenska rekord på landsvägslöpning 10 km och halv maraton (21,1 km). Det finns redan svenska rekord för maraton.
Motivet till att införa dessa rekord är att Internationella friidrottsförbundet infört officiella världsrekord på dessa distanser.